kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

IT Girls Mentorski program – POZIV ZA MENTORICE

Želite li postati IT Girls mentorica i samim tim dio IT Girls mreže?

Pozivamo Vas da kao mentorica postanete dio zajednice koja nudi prilike za umrežavanje i obuku žena i djevojaka u IT sektoru Bosne i Hercegovine, nesebičnu razmjenu znanja, vještina i ideja koje su potrebne u različitim fazama obrazovanja i karijere.

U ulozi mentorice želite dati svoj doprinos IT Girls zajednici, a pritom:

 • Imate dvije ili više godine iskustva u IT sektoru,
 • Trenutno radite u IT kompaniji, srodnom biznisu ili instituciji,
 • Istinski želite podržati razvoj zajednice žena i djevojaka u IT sektoru,
 • Spremni ste slušati, postavljati pitanja i podržavati menticu koji želi učiti, rasti i razvijati se,
 • Možete i želite posvetiti dva sata sedmično za individualni sastanak u mentorskom paru u periodu od sredine septembra do kraja novembra 2021. godine,
 • Imate želju i volju pridružiti se mreži žena koje podržavaju žene i djevojke u IT sektoru kako bi ojačale i produbile saradnju i razmjenu znanja,

– Onda baš Vas čekamo!

Odaberite format koji preferirate – video, audio, email ili prezentacija, predstavite se i odgovorite na sljedeća pitanja:

 • Zašto se želite pridružiti IT Girls mentorskom programu?
 • U kojim oblastima možete i želite pružiti mentorstvo i podršku?
 • Kako Vaše znanje, vještine i iskustva mogu pomoći djevojkama koje žele razviti karijeru u IT industriji?

Odgovore možete dostaviti do 12.09.2021. godine putem https://bit.ly/3z7UpgC .

Podijelite svoje znanje i iskustvo, te osnažite drugu generaciju učesnica IT Girls mentorkog programa u njihovom profesionalnom rastu i razvoju Kroz mentorski ciklus u trajanju od 9 sedmica pomozite mentici da osvijesti svoje potencijale, unaprijedi vještine i kreira planove za budućnost.

IT Girls zajednica mentoricama pruža stručnu podršku tokom mentorskog ciklusa, pristup resursima, umrežavanje, stvaranje kolektivnog identiteta i podjelu interesovanja i vrijednosti.

Učenje je cjeloživotni proces, a mentorstvo čine iskustva koja se pamte do kraja života i žive kroz karijeru.

Mentorstvo je jedna od najrasprostranjenijih inicijativa za podršku razvoju žena u IT sektoru u svijetu. Umrežavanje povećava osjećaj pripadnosti i stvara kolektivni identitet među članicama, poboljšava vidljivost članica i pomaže u uočavanju prilika za karijeru.

IT Girls Mentorski program usmjeren je na razvoj vještina i sposobnosti, osvještavanje potencijala mentica, umrežavanje, osnaživanje, te pružanje prilika za profesionalni razvoj i kreiranje planova za budućnost.

Nakon veoma uspješnog pilot mentorskog programa, IT Girls inicijativa koju implementiraju tri UN agencije, UN Women, UNICEF i UNDP, uz podršku Švedske, realizira drugi ciklus IT Girls Mentorskog programa za žene i djevojke u IT-u širom Bosne i Hercegovine.

Drugi ciklus IT Girls Mentorskog programa će trajati 9 sedmica u periodu od polovine septembra do kraja novembra 2021. godine.

Ciljna skupina su mentica koje su studentice IT i srodnih studija u BiH i mentorice koje imaju minimalno dvije godine profesionalnog iskustva u IT kompanijama, srodnom biznisu ili instituciji.

Kroz mentorstvo dugoročno želimo kreirati prostor i zajednicu za umrežavanje za žene, djevojke i djevojčice u IT industriji u BiH, koje spremno i aktivno dijele znanje, vještine, iskustva i ideje.

IT Girls Mentorski program sadrži:

 • Definiranje očekivanja, ciljeva, vještina i oblasti za razvoj;
 • Interaktivnu online radionicu o ulozi mentorstva, upravljanju očekivanjima, postavljanju ciljeva, održavanju i razvoju mentorskog odnosa, zatvaranju mentorstva i praćenju;
 • Minimalno 8 mentorskih sesija u parovima tokom 62 dana u period od 22. septembra do 23. novembra 2021. godine;
 • Evaluaciju;
 • Zajedničku proslavu završetka mentorskog ciklusa kroz timski događaj organiziran za sve učesnice programa .

Tokom trajanja mentorskog ciklusa, mentorice i mentice imat će pristup podršci savjetnice za mentorstvo kako bismo podržali odgovarajuće i kompatibilne mentorske parove, obezbijedili pristup resursima i savjetima, te osnažili osjećaj pripadnosti IT Girls Mentorship mreži.

Za sva dodatna pitanja i informacije vezane za naš mentorski program, možete nas kontaktirati putem info@itgirls.ba

Back To Top
X