kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

Inicijalna regionalna konferencija u okviru projekta “Jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini organizira Uvodnu Regionalnu konferenciju koja će formalno označiti početak projekta „Jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

 

Konferencija će se održati u Sarajevu, 13. decembra 2022. (09:00-17:00).

 

Aktivnosti u sklopu ovog projekta će biti fokusirane na četiri oblasti:

 

  • Podrška institucijama u razvoju i implementaciji pravnih, regulatornih i strateških okvira;
  • Tehnička podrška poboljšanju i uspostavljanju CERT-ova uz osiguranje odgovarajućih obuka i  certificiranje relevantnog osoblja;
  • Podizanje svijesti i dalje unapređenje znanja i razumijevanja cyber sigurnosti unutar nadležnih institucija i šire javnosti; i
  • Podrška akademskoj zajednici u uspostavljanju regionalnog master studija za cyber sigurnost.

 

Ključni institucionalni partneri u sklopu projekta su relevantna ministarstva i institucije u Bosni i Hercegovini koje se bave cyber sigurnošću, uključujući: Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

 

Pored upoznavanja sa projektom, konferencija ima za cilj da okupi predstavnike vladinih institucija, akademsku zajednicu, civilno društvo i stručnjake za cyber sigurnost koji će, kroz aktivno učestvovanje, u tri paralelne radionice, identifikovati smjernice, dobre prakse i potrebe,  koje će u velikoj mjeri odrediti buduće planiranje i implementaciju projektnih aktivnosti.

 

Jutarnje sesije (09:30 – 12:00) biće posvećene obraćanjima visokih dužnosnika, uključujući predstavnike relevantnih ministarstava, Vlade SR Njemačke i UNDP-a.  Potom će uslijediti predstavljanje ključnih međunarodnih i EU standarda i uslova za državne institucije, operatere ključnih infrastruktura i biznise u pogledu cyber sigurnosti. Plenarni dio konferencije će biti zaključen interaktivnom simulacijom vježbe koja će simulirati cyber napad, efekte takvog napada na organizaciju i potrebne resurse za odgovor na takav napad.

 

Poslijepodnevne sesije će biti posvećene radu u okviru tri tematske radionice na kojima će se kao panelisti pojaviti renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, regiona Zapadnog Balkana i Njemačke. Radionice će se, između ostalog, fokusirati na sljedeće teme: Saradnja vladinog sektora, IT industrije, realnog sektora i organizacija civilnog društva u smislu jačanja sveobuhvatnih kapaciteta cyber sigurnosti; Cyber kapaciteti, norme za međunarodnu stabilnost i razvoj ljudskih kapaciteta; i Funkcionisanje infrastruktura cyber sigurnosti, međusobna povezanost i saradnja i komunikacija na regionalnom i međunarodnom nivou.

 

Ukoliko ste zainteresovani da uzmete učešće u radu konferencije, molimo vas da isto potvrdite na mail v.zivkovic@upfbih.ba najkasnije do 01.12.2022. godine.

 

Detaljan dnevni red i logističke informacije organizator će blagovremeno dostaviti.

Back To Top
X