kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

INDIRA ŠABANOVIĆ- ZENIČANKA POZNATA BH.JAVNOSTI ALI I REGIONU PO RUČNIM RADOVIMA

Od 2013. godine do danas, u rubrici #Blog Agencije ZEDA, objavili smo brojne priče o ljudima čije životno-poslovne priče treba čuti, napisati, ispričati i prepričati. Mnogo različitih puteva, motiva, prepreka, ideja i ciljeva smo predstavili ali i puno rezultata i planova. Sve su to priče koje su vrlo inspirativne i već danas mogu biti motiv i podstrek nekome ko bi i sam želio isto ali se ne usuđuje ili misli da je nemoguće, preteško ili besmisleno. Za svaku dobru ideju ima mjesta, samo je važno koliko ste se spremni potruditi i koliko ćete biti vješti, kreativni, inovativni i kako ćete se izdvojiti iz mase. Ono što je sigurno, vrijedi pokušati. Naša današnja sagovornica i sama je bila nesigurna da li pokušati ili ne, a sada, nekoliko godina poslije, plodovi njenog truda su tu i dokazuju da nije pogriješila. Ona je Zeničanka, Indira Šabanović (46), trgovac po struci s dugogodišnjim iskustvom u struci ali i jedna od onih koji su tokom karijere radili različite poslove. Mnogo toga je radila, dodatno se obučila za različite poslove, naučila raditi puno različitih poslova i kroz posao upoznala mnogo ljudi. Živjela je i u inostranstvu, a danas je u Zenici i zaposlena je. Uz posao koji radi ima i dodatni. Bosanskohercegovačkoj javnosti i regionu je poznata kao kreativac i edukator na kreativnim radionicama. U svijet kreativaca zaplovila je kako bi pronašla način da bar dio ideja pretvori u nešto vidljivo i opipljivo (ručni rad) i kako bi dodatno zaradila. Kreativno izražavanje za Indiru je odmor i jedan drugačiji dio dana u kojem se opušta, a kreira.
Javnosti je poznata kao neko ko nesebično prenosi znanje i sve zainteresovane uče vještinama i tehnikama koje ona nije imala priliku učiti na radionicama nego je učila putem YouTube tutorijala. Sve je počelo s predmetima od papira i pletenim korpicama, a onda i predmetima od drveta, stakla, gipsa…

Korpe za cvijeće, vaze, ikebane, svadbene korpe, kutije za šminku, kućice za ptice, mace, ukrasni predmeti poput čizmica, bicikla, šolje za svijeće, korpe za veš, barbike i lebdeće šolje samo su dio njenog asortimana.
-„Kada zaplovite u svijet kreativnosti i naučite jednu tehniku, ne možete, a da se ne zainteresujete za još neku. Vrlo često dok izrađujem neki proizvod, dođem na ideju za još nešto totalno neplaniramo i tako iz dana u dan uz boje, papire, salvete, lakove, ljepila, četke, kistove, šljokice, špatlice i drugi repromaterijal i alatke, kreiram unikatne proizvode koje je javnost fantastično prihvatila i prepoznala me kao nekoga kome se mogu obratiti kada žele unikatan poklon“ – rekla je Indira kojoj se možete obratiti ako želite naučiti ono što ona radi. Indira sa Agencijom ZEDA od same početka implementacije projekta „Budi kreativan i TI“ radi kao edukator i nesebično prenosi znanje i uči tehnike one koji su iskazali interesovanje za kreativno stvaranje.
-„Ja nisam imala priliku učestvovati na kreativnim radionicama jer ih u našoj zemlji ili nema ili su preskupe. Učila sam preko YouTube-a, a potom sama vježbala i usavršavala tehnike, a pomoglo mi je i nekoliko prijateljeljica koje su već bile u svijetu kreativaca. Mnogo znači kada vam neko otkrije neki detalj i način nanošenja, sušenja, uvezivanja…Nešto što niste mogli shvatiti preko videa. Presretna sam što je odziv za kreativne radionice veliki i uvijek se traži mjesto više što znači da naši sugrađani žele učiti i nagodrađivati svoje znanje, jačati kompetencije i ekonomski se osnaživati“ – napomenula je Indira.
Put od učenje tehnike do dobivanja hobija preko prilike da ono što ste napravili ispromovišete, unovčite, a vremenom pretvorite u dodatni izvor zarade ili pak posao je dug ali ne i nemoguć. Čak i za put od hiljadu milja potreban je prvi korak.
-„Uvijek je važno pokušati i prepoznati da li je nešto za vas. Ako vam se svidi, sigurno ćete nastaviti, a ko je jednom zaplovio u svijet kreativaca, nikada ga nije napustio. Kreativci su ljudi velikoga srca koji vole druženja, zabavu, potovanja i uvijek razmjenjujemo ideje, jedni druge savjetujemo, spremni smo pomoći, pokazati, predložiti. Na sajmovima kreativaca uvijek ćete upoznati bar nekoliko divnih osoba s kojima ćete ostati u kontaktu pa i realizovati neke zajedničke projekte i aktivnosti“ – rekla je Indira čije radove možete pogledati na Facebook stranici Indira ručni rad od papira 
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X