kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Horizont Evropa: Objavljena tri poziva

U okviru programa Horizont Evropa objavljena su tri poziva.

Poziv Evropske inicijative za izvrsnost

Riječ je o programu koji daje podršku stvaranju vrhunskih istraživačkih klastera i to podsticanjem saradnje između odličnih istraživačkih timova iz različitih zemalja. Ovaj poziv je idealna prilika za one koji žele da uspostave novu, istraživačku saradnju na evropskom nivou.

Cilj poziva je podizanje izvrsnosti u nauci i stvaranje vrijednosti kroz inkluzivnu saradnju u savezima visokoškolskih institucija, fokusirajući se na zemlje širenja, te poboljšanje globalne konkurentnosti i vidljivost evropskih visokoškolskih institucija, stvarajući kritičnu masu u ključnim oblastima kao što su zelena tranzicija i područja misije Horizont Evropa.

Kroz ovaj poziv žele se osnažiti institucije visokog obrazovanja da se usklade sa Evropskim istraživačkim prostorom i Evropskim obrazovnim prostorom.

Rok za prijavu  je 12. april 2023. godine.

Timski poziv za izvrsnost

Poziv se fokusira na podršku stvaranju inovativnih, interdisciplinarnih istraživačkih timova. Ovaj poziv je idealan za one koji žele da uspostave nove  istraživačke saradnje koje će pokretati naučni i tehnološki napredak.

Program rješava nejednakosti u performansama istraživanja i inovacija uspostavljanjem novih centara izvrsnosti ili modernizacijom postojećih uz pomoć vodećih partnerskih institucija EU.

Rok za prijavu je 12. april 2023. godine.

Poziv za Hop-on Facility

Cilj je podrška učešća odličnih istraživača u postojećim istraživačkim projektima. Ovaj poziv je odlična prilika za one istraživače koji žele da se pridruže uspostavljenim istraživačkim saradnjama sa velikim uticajem i doprinesu njihovom uspjehu. Među ciljevima je i poboljšanje inkluzivnosti Horizont Evrope uključivanjem više istraživačkih institucija iz zemalja u razvoju. Glavni kriterijumi za izbor su izvrsnost i dodatna vrijednost novog partnera, a svi partneri u konzorcijumu moraju da se slože o uključivanju novog partnera.

Rok za prijavu  je 28. septembar 2023. godine.

Više informacija o pozivima nalazi se ovdje.

Univerzitet u Banjoj Luci

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X