kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

HALIDA TURSUM – “RUČNI RAD JE ODMOR ZA DUŠU I ZA MLAĐE I ZA STARIJE”

Halida Tursum (62), porijeklom iz Kaknja, već dugi niz godina živi u Zenici, domaćica je koja je cijeli svoj život posvetila porodici i radu koju život na selu zahtijeva. Pravila je mliječne proizvode, bavila se poljoprivredom i ručnim radovima. Danas, Halida vodi nešto drugačiji život, živi u gradu pa život u stanu zahtijeva nešto drugačiji angažman od onog na koji je navikla. Kako bi vrijeme brzo i korisno prošlo, Halida pravi nakit, a svakodnevno i plete. Iako njeni proizvodi izazivaju oduševljenje, Halida svoje radove ne prodaje nego poklanja.
– “Sve što želim je da sa svojom djecom provodim vrijeme i živim mirno. Ja sam od onih koji se ne znaju i ne daju nervirati. Volim ručne radove i uvijek sam spremna učiti nešto novo. Nedavno sam učestvovala na kreativnoj radionici Agencije ZEDA „Usavršavanje pravljenja nakita“. Ručni rad me odmara, omogućuje da ispoljim svoju kreativnost i napravim nešto lijepo. Najbolje od svega je što obradujem drage osobe i poklonim im nešto od svojih radova. U vrijeme kada su svi zaokupljeni modernom tehnologijom, ručni rad pravi je odmor za dušu kako za nas starije, tako i za mlađe“ – rekla je Halida koja je naučila plesti i heklati od svoje mame još kao djevojčica.

-„Čim vidim da neko nešto pravi, želim saznati kako se to radi i pokušati. Najdraže mi je kada ne kriju i pokažu mi kako se radi, a čak i kada neće da pokažu, ja sama istražim, malo pregledam i napravim. Volim istraživati, učiti i kreirati“ – rekla je Halida koja je vrlo pozitivna, vesela i jedna od onih koji se vole družiti i razmjenjivati ideje.

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X