kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Goldman nagrada za zaštitu okoliša nagrađuje šest heroja zaštite okoliša

Nagrada Grassroots odaje priznanje aktivistima iz Perua, Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine, Japana, Vijetnama i Malavija

SARAJEVO/SAN FRANCISCO, 15. juna 2021. – Goldman fondacija za zaštitu okoliša objavila je danas imena šest dobitnika Goldman nagrade za zaštitu okoliša za 2021. godinu. Radi se o najistaknutijoj svjetskoj nagradi za lokalne aktiviste za zaštitu okoliša.

Goldman nagrada za zaštitu okoliša se godišnje dodjeljuje ekološkim herojima iz svakog od šest naseljenih kontinentalnih regiona svijeta. Ova nagrada odaje priznanje postignućima i rukovodstvu lokalnih aktivista za zaštitu okoliša iz cijelog svijeta, nadahnjujući sve nas da poduzmemo mjere za zaštitu naše planete.

Ovogodišnja evropska dobitnica nagrade je Maida Bilal, kojoj se odaje priznanje za njene napore i angažman u radu sa grupom žena iz Kruščice koje su nakon 503 dana duge blokade teške opreme spriječile izdavanje dozvola za dvije predložene brane na rijeci Kruščici u decembru 2018.godine. Iako je Balkan dom posljednjim rijekama koje teku slobodno u Evropi, masovni bum hidroenergije u regiji prijeti da će nepovratno oštetiti hiljade kilometara netaknutih rijeka. Ovo je prva nagrada ove vrste za Bosnu i Hercegovinu.

“Počašćena sam da sam jedna od dobitnica ovogodišnje Goldman nagrade. Ovo je priznanje za sve naše napore. Moramo zaštiti prirodu, sačuvati naše vode, naš zrak i našu zemlju. Ovi resursi su nam potrebni, i to nam treba zbog naše djece i njihove budućnosti, a ne zbog nas samih. Mi ćemo ostati posvećeni ovome u Kruščici, ali moramo dati podršku i ostalima koji se u BiH i regionu bore za njihove rijeke”, izjavila je Maida Bilal.

Nagradu su 1989. godine u San Franciscu osnovali filantropi i građanski lideri Rhoda i Richard Goldman. Kako je Richard Goldman jednom primijetio, “Željeli bismo da svijet poslije nas bude bolji nego prije nas.” U 32 godine svog postojanja, nagrada je imala nemjerljiv utjecaj na planetu. Do danas je nagrađeno 206 dobitnika (uključujući 92 žene) iz 92 nacije i osvijetlilo je mnoga kritična pitanja sa kojima se planeta Zemlja suočava.

“Što se tiče okoliša, globalna zajednica lokalnih aktivista, lidera, mislilaca i filantropa samo raste i postaje sofisticiranija, ujedinjenija, moćnija”, rekla je Susie Gelman, potpredsjednica Goldman fondacije za zaštitu okoliša. „Ovi dobitnici nagrada toliko nas mogu naučiti o putu naprijed i kako održati ravnotežu sa prirodom koja je ključna za naš opstanak. Ovi fenomenalni ekološki prvaci nas podsjećaju štase može postići kada se borimo i odbijemo prihvatiti nemoć i uništavanje okoliša. Oni nisu ušutkani – uprkos velikim rizicima i ličnim teškoćama – a ni mi ne smijemo šutjeti. Naprotiv, to se tiče svih nas.”

U normalnim okolnostima dobitnicima se nagrade dodeljuju lično na ceremoniji u Operi u San Franciscu u aprilu, ali ove godine, u svjetlu izbijanja korona virusa, Nagrada će biti virtuelno dodijeljena i podijeljena na društvenim mrežama 15.juna. Događaj će se prenositi na YouTube-u, Facebook-u i Twitter-u. Gosti se mogu registrirati za događaj na: rsvp.goldmanprize.org/2021

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X