kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Evropska Unija podržava drugi ciklus obuka „POKRENI SVOJ POSAO“ u sklopu iSKOraK projekta

U Agenciji ZEDA je 13. i 14. marta 2023. počeo drugi ciklus obuka u okviru projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“ pod nazivom “Pokreni svoj posao”. Učesnici edukacije proći će obuku na kojoj će sa certificiranim trenerom Međunarodne organizacije rada naučiti osnove pokretanja vlastitog biznisa kao i pisanja poslovnog plana. Na obuku se prijavilo više od 50 osoba koje su podijeljene u dvije grupe, kako bi kandidati mogli biti fokusirani i usmjereni na usvajanje novih znanja i razvijanje vlastitih ideja. Ukupno trajanje radionica koje će se održavati u narednom periodu od tri sedmice je tri dana. Nakon toga, kandidati će dobiti odgovarajuće vrijeme za izradu biznis plana uz konsultacije s mentorom.
Najbolje poslovne ideje, kao i najbolje ocijenjeni biznis plan će dobiti finansijsku podršku Delegacije Evropska unije u BiH za pokretanje biznisa.

Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekt procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u Zenici i Brezi kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta, ali i kontinuiranoj promociji mogućnosti prekvalifikacije u cilju povećanja šanse za zaposlenje, kao i razvoju poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima sa naglaskom na teško zapošljive kategorije.

Lokalno partnerstvo Zenica je jedno od 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH koje podržavaju Evropska unija i Međunarodna organizacija rada u BiH putem projekta LEP II. Od partnerstava se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba, te zaposle najmanje 600 osoba nakon organizovane obuke.

Pogledajte galeriju fotografija.

Back To Top
X