kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

EU grantovi – kako do bespovratnih sredstava za privatni i javni sektor

Ova radionica će vas upoznati sa širokim mogućnostima bespovratnog finansiranja iz različitih EU fondova uključujući nove EU programe – Horizon Europe, Eureka i IPA III fond. Novi EU grantovi su izuzetna prilika za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.

Predstavit ćemo trenutno otvorene i predstojeće pozive iz upravo započetog ciklusa EU finansiranja 2021-2027, koji je do sada najveći u povijesti EU i zapadnog Balkana. Fokus će biti na konkursima za BH i “EU paket” za Zapadni Balkan, koji je upravo usvojen. Trening omogućava učesnicima da sa svojim projektnim inicijativama savladaju način pripreme uspješnog projektnog prijedloga, te da analiziraju primjere uspješnih EU projektnih prijedloga.

Kroz praktičan prikaz ćemo učesnike upoznati i sa EU Participant portalom, odnosno kako će se registrirati kao pojedinci i kako registrirati firmu i dobiti PIC broj, kao uvjet za suradnju u svim projektima koje finansira EU.

Također će biti predstavljene i različite mogućnosti pronalaženja i saradnje kroz partnerski odnos sa stranim nosiocima projekata što je posebno važno onima koji tek ulaze u EU projekte i nemaju kapaciteta da budu nosioci velikih projekata. Ovakvi partnerski odnosi omogućavaju manjim firmama i organizacijama da ponude svoje usluge i kapacitete vodećim evropskim konzorcijima koji provode multimilionske EU projekte.

Kroz interaktivan rad i networking u maloj grupi, učesnici će imati priliku da se konsultiraju sa predavačem o svojim konkretnim projektnim idejama i prijedlozima za koje su zainteresirani.

Ova radionica će promijeniti vaš način razmišljanja o EU grantovima i mogućnostima bespovratnog finansiranja. Vratit ćete se u svoje firme i organizacije sa novim saznanjima o EU, Horizon Europe, Eureka, COST Action, IPA III i EIC Accelerator, te napraviti značajan uticaj i osigurati finansijsku podršku za vaše projekte.

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA

Radionica je namjenjena vlasnicima i menadžerima malih, srednjih i velikih privatnih i javnih firmi, mikro firmi, predstavnicima univerziteta, vladinim organizacijama, organizacijama za podršku razvoja biznisa, agencijama za podršku inovativnosti, udruženjima poduzetnika i svima koji žele naučiti više o mogućnostima bespovratnog finansiranja iz EU fondova.

METODOLOGIJA RADA

Radionica je osmišljena kao potpuno interaktivna te dizajnirana na način da svaki učesnik može iznijeti konkretan problem i dobiti prijedlog za rješenje kroz proaktivnu diskusiju. Tematika radionice je kombinacija teorije i prakse kroz niz praktičnih primjera.

EU grantovi
EU grantovi

Networking

Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz industrije.

Certifikat

Po završetku radionice učesnici dobijaju certifikat o učešću.

Trener

dr. sc. Danijel Šogorović, dipl.ing.str.
Ekspert i trener za EU projekte

Docent je na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, gdje je od 2006. do 2010. bio sveučilišna fokalna točka za projekte EU za istraživanje i razvitak (FP6 i FP7). Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine imenovalo ga je 2010. godine za državnu kontakt točku za BiH (NCP BiH) za programe Europske Unije za istraživanje i razvitak za područje nanotehnologija, novih materijala i novih proizvodnih postupaka (NMP), područje transporta (Transport) i područje svemirskih istraživanja (Space).

U svom usavršavanju za državnu kontakt točku je boravio u više navrata na treninzima u Briselu, kao i drugim značajnijim skupovima diljem Europe. Bio je partner jednog uspješno završenog Horizon2020 projekta, kao i vanjski suradnik na projektu IPA prekogranična suradnja. Također, surađivao je i s njemačkom vladinom organizacijom za pomoć i suradnju – GIZ kao vanjski ekspert.

Kao NCP za HORIZON program, upoznat je sa svim detaljima ovog EU programa kao i drugih programa EU (COST Action, EUREKA,…) koje će podijeliti s učesnicima radionice, kao i aktualne pozive za projekte koji slijede u narednom periodu.

Danijel Sogorovic

Ostale informacije na cpe.ba

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X