kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

EMINA NUHIĆ – RAMIĆ – BIOLOGINJA KOJA SE BAVI TURIZMOM I VEZOM

Od 2013. godine do danas, u rubrici #Blog Agencije ZEDA, objavili smo brojne priče o ljudima čije životno-poslovne priče treba čuti, napisati, ispričati i prepričati. Mnogo različitih puteva, motiva, prepreka, ideja i ciljeva smo predstavili ali i puno rezultata i planova. Za svaku dobru ideju ima mjesta, samo je važno koliko ste se spremni potruditi i koliko ćete biti vješti, kreativni, inovativni i kako ćete se izdvojiti iz mase. Ono što je sigurno, vrijedi pokušati. Nerijetko smo pisali o mladim ljudima koji su stekli diplomu i dobili određeno zvanje ali su ih životne okolnosti odvele u drugom pravcu. Danas predstavljamo Eminu Nuhić – Ramić (25) iz Kiseljaka koja je bachelor biologije – ekologije, angažovana na razvoju turističkih kapaciteta porodičnog imanja Etno selo Sefer, vrlo kreativna i javnosti poznata po brendu Đerđef seke i kao neko ko se bavi vezom, te čiji su radovi vrlo upečatljivi i specifični. Vezom se počela baviti nakon završenog kursa veza koji je upisala iz znatiželje i želje da nadogradi znanje koje su joj ranije prenijele tetke. Dok je vježbala za časove kursa, voljela je satima tražiti inspiraciju na raznim stranicama na internetu gdje je mogla vidjeti i naučiti najrazličitije tehnike veza i tipove radova. Shvatila je da taj moderni vez i tehnike nije viđala nigdje kod nas, pa se odlučila okušati u njihovoj izradi i spontano je to dijelila i sa prijateljima na mreži, na što su i oni pozitivno reagovali.
-„Izrađujem radove sa motivima prema željama kupaca tehnikom ručnog veza na platnu, ali moji primarni proizvodi su radovi iz serije #domovinausrcu, gdje u granicama Bosne i Hercegovine vezem različite motive, inspirisana endemskom florom BiH. Pored toga u mojoj ponudi je i set za vez (#mojprvisetzavez) u kome se nalazi sav potreban materijal i upustva prilagođena nekome ko se prvi put susreće sa vezom i ima želju da nauči vesti“ – rekla je Emina uvijek spremna na učenje novih vještina.
„Iako je za naš prostor karakterističan stari bosanski vez, ja u svojim radovima koristim moderne tipove boda kao i moderne motive, te na taj način nastojim vez približiti i mlađim generacijama. Mnoge tehnike veza me impresioniraju i privlače da ih naučim i usavršim, ali trenutno sam posvećena radovima koji se rade tehnikom „needle painting“, odnosno slikanje iglom gdje se na vjerodostojan način nastoje prikazati najčešće prirodni pejzaži“ – rekla je Emina čiji radovi su poznati širom BiH ali i regiona.
-„Vez je počeo kao hobi, ali vremenom je poprimio odlike malog biznisa te ga sada i vodim i radim na njemu kao što to zahtjeva jedan mali biznis“ – naglasila je Emina i otkrila da planira registrovati obrt u kojem će kreirati, prezentovati i prodavati svoje radove.
Emina je postala i edukatorica ručnog veza pa nerijetko organizuje i kreativne radionice. Pozitivne reakcije su nam dodatni motiv i podstrek pa uvijek dobro dođu.
-„Nedavno mi je jedna djevojka poslala poruku nakon što je dobila set za vez i počela raditi kako je predivan osjećaj naučiti nešto novo. Uvijek me ispune pozitivne reakcije naših kupaca, djevojaka koje dođu na radionicu ili djevojaka koje uče vesti uz pomoć seta za vez. Uspjehom smatram i vez iz serije #domovinausrcu koji sam radila na đerđefu prečnika 50 cm. Zahtijevao je dosta vremena, rada i konca ali se finalni rezultat posebno dopao kupcu i samim tim sam i ja bila zadovoljna“ – ponosna je Emina čije radove možete pogledati na Facebook stranici Đerđef seke  Ili na Instagram stranici: @djerdjef_seke 
Konstantno radim na obogaćivanju ponude proizvoda i na kreiranju novih setova za vez. Voljela bih više vremena posvetiti radionicama veza, iako to sada ometaju neke druge stvari ali se nadam da će okončanjem ove krize nastupiti povoljniji uslovi za grupna druženja i radionice veza.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X