kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Eko-prava: Pokrenut portal o ostvarivanju prava iz oblasti ekologije

Kako da ostvarite svoja prava iz oblasti zaštite okoliša.

Kako bi pružili informacije građanima i građankama o tome kako ostvariti svoja prava iz oblasti ekologije, Udruženje građana Eko forum iz Zenice pokrenulo je informativni portal eko-prava.ba. Na portalu je, između ostalog, objašnjena pravna procedura ostvarivanja ovih prava u BiH, a dostupna je i baza zakona i propisa koji se odnose na zaštitu okoliša.

“Sajt je trenutno napunjen informacijama vezanim za Federaciju BiH, a namjeravamo da proširimo i za Republiku Srpsku i Brčko Distrikt. Pa, zašto ne, u budućnosti da bude i neki regionalni sajt koji bi pokušao da zaštitu okoliša ustanovi kao osnovno ljudsko pravo”, za Diskriminacija.ba kaže Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Eko forum Zenica.

Lemeš objašnjava da, prema postojećim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, pravo na čist okoliš trenutno ne spada u osnovna ljudska prava, ali ističe slučajeve pozitivne pravne prakse kada je po presudama Evropskog suda za ljudska prava ustanovljeno da su osobe koje su tužile neke zemlje, poput Italije i Španije, bile žrtve zagađenja i narušavanja okoliša. Primjeri takvih presuda, kao i drugi primjeri pozitivne prakse iz BiH i Evrope, dostupni su na sajtu eko-prava.ba.

Za podnošenje tužbe Evropskom sudu za ljudska prava potrebno je proći sve pravne procese u sklopu domaćeg pravosuđa koji se u BiH sporo odvijaju, kaže Lemeš i dodaje da bi ovaj portal možda mogao da okupi i zainteresovane advokate koji bi pro bono učestvovali u takvim procesima budući da su pravni savjeti veoma skupi.

Lemeš ističe da je konačni cilj iskoristiti raspoložive pravne mehanizme kako bi se “zagađivači natjerali da poštuju zakone, vlasti da provode zakone koje su donijeli, a građani da zaštite svoj okoliš i svoje zdravlje“ i na kraju, da pravo na zdrav okoliš postane jedno od osnovnih ljudskih prava, jer “ova planeta može bez čovjeka, ali čovjek ne može bez planete”.

Osim postojećih dokumenata, direktiva, konvencija i drugih navedenih informacija, na ovom portalu će biti objavljena i anketa o općem znanju i poznavanju ljudskih prava u zaštiti okoliša koju će građani i građanke moći ispuniti, a na osnovu koje će na portalu naknadno biti postavljene dodatne, korisne informacije, poručio je Lemeš.

Portal je predstavljen na online konferenciji „Zaštita okoliša i ljudska prava“ koja je održana u okviru istoimenog projekta koji je podržala Vlada Češke Republike.

diskriminacija.ba

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/vijesti/seminari-treninzi/eko-prava-pokrenut-portal-o-ostvarivanju-prava-iz-oblasti-ekologije/

Back To Top
X