kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

DAN OTVORENIH VRATA U LABORATORIJI LIND/OTVORENE PRIJAVE

Pozivamo privrednike iz građevinskog sektora da prisustvuju događaju Dan otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA – Ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata)  za CE označavanje “,  koji će se održati 10.10.2023. godine u prostorijama Agencije ZEDA sa početkom u 11h.

Ovo je prilika da proizvođače građevinske stolarije (prozora i vrata), distributere, uvoznike i ovlaštene predstavnike upoznamo sa ispitivanjima koja se izvode u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda u okviru Agencije ZEDA.

Laboratorija LIND je jedina akreditovana laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja, opreme za dječija igrališta, a sada i građevinske stolarije (prozora i vrata) a u svrhu zakonski obavezujućeg CE označavanja prozora i vrata.

Da bi proizvođač, distributer, uvoznik i ovlašteni predstavnik stavio na tržište građevinske proizvode – prozore i vrata, potrebno je da ocijeni usaglašenost proizvoda i postavi CE oznaku prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama, a u skladu sa važećim bh. zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.

U svrhu ocjenjivanja usklađenosti građevinskih proizvoda (prozora i vrata) prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama (standard BAS EN 14351-1+A2:2018) potrebno je da proizvođač, distributer, uvoznik, ovlašteni predstavnik:

ispita građevinski proizvod (prozore i vrata) u laboratoriji akreditovanoj prema zahtjevima standarda

BAS EN ISO/IEC 17025:2018 – (Initial type testing – ITT),

izradi Izjavu o svojstvima i

postavi CE oznaku na proizvod.

Ukoliko želite biti učesnik ovog događaja potrebno je da se prijavite putem e-maila: alma@zeda.ba i potvrdite svoj dolazak do 09.10.2023. godine.

 

Program

Back To Top
X