kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Challenge fond nastavlja sa podrškom inovativnim kompanijama u BiH

Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, po četvrti put imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda.

Fond raspolaže ukupnim iznosom od oko 3 miliona eura, a indikativni iznos sredstava u okviru četvrtog poziva je 800.000 eura. Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura.

Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci. Sve prijave na javni poziv biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije se podnose isključivo u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji su sastavni dio Aplikacionog paketa koji je dostupan na www.c2c.ba

Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme će biti uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene e-mailom neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 16. juli 2019. godine do 16:00 sati.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change – C2C koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasada Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Projektom je planirano ukupno pet javnih poziva. U okviru prva dva podržano je 58 privrednih subjekata iz BiH i Švedske ukupnim iznosom granta od 1,3 miliona eura. Realizacijom ovih projekata omogućeno je otvaranje 300 novih radnih mjesta. U toku je proces ugovaranja sa 50 privrednih subjekata čije su projektne ideje odobrene u okviru trećeg javnog poziva.

 

Izvor: https://www.klix.ba/biznis/challenge-fond-nastavlja-sa-podrskom-inovativnim-kompanijama-u-bih/190530069

Back To Top
X