kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ĆERA IMŠIROVIĆ USKORO OTVARA KREATIVNI KUTAK U ZENICI

-Volim da pjevam, da plešem, da crtam, da radim kreativne stvari ali od srca volim da podučavam – Svi radovi će se uknjižiti u jednu knjigu i dobit ćemo knjigu snova, misli i nada mladih Zeničana i Zeničanki – Sanjam šareniji svijet od ovog u kojem živim!

Ćera Imširović (27) iz Zenice, diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti i licencirani maderoterapist, uskoro otvara obrt pod nazivom „KREATIVNI KUTAK“. Zenica će uskoro dobiti mjesto koje će biti oaza mira, radionica, mjesto za edukaciju, prezentaciju, upoznavanje, druženje i opuštanje.
-„Radi se o tome da sam iako sam školovana osoba, neko ko je i veliki dio života proveo na ulici, družeći se sa različitim profilima ljudi. Kroz svoj život sam shvatila da mnogi od nas nisu imali šanse da rade ono što zaista žele već ono na šta su bili primorani. Kao profesorica koja metodološki može posmatrati tu prizmu mislim da mnoga djeca, omladina pa i odrasli žele da pronađu neku vrstu oduška u stvarima koje nisu štetne i da je svima potrebno mjesto gdje kroz kreativan način mogu ispoljiti sve ljudske emocije. Cilj mi je da napravim mjesto koje će biti na neki način zamjena za savremene psihijatre, medicinu – uličnu ili legalnu i gdje će ljudi kroz izražaje svojih emocija doći u fazu mira. Mislim da smo kao društvo mnogo povrijeđeni i da nas iste rane i strahovi još uvijek progone, te da iz tih razloga imamo dosta negativnih emocija – od straha preko mržnje i netrpeljivosti koje vode ka još lošijim stvarima što u porodicama tako i među djecom i naravno sveobuhvatnom društvu. Cilj mi je da napravim mjesto gdje će, ako ništa, generacije koje dolaze, sve manje i manje osjećati traume predaka“- pojasnila je Ćera koja će voditi radionice, osmišljavati programe rada i pronalaziti saradnike iz različitih branši koji će biti edukatori na radionicama.
Sve je počelo konkursom za mikrobiznise Fondacije Mozaik i Omladinske banke.
-„U ovome sam prepoznala svoju šansu. Ukoliko imamo neku ideju oni su voljni da nam pomognu. S obzirom da je trajala situacija s Covid-19 i da su svi stabilni poslovi zamrznuti, vidjela sam ovo kao priliku da probam sama nešto da postignem i odlučila sam se jer odavno imam ovu ideju. Ideju gdje će se kroz kreativno-praktični rad razvijati sposobnosti omladine i možda uspiju pronaći neki svoj put koji nije šablonski, sistemski unutar školovanja koje je standardizovano. Također, s obzirom da sam profesorica, smatram da je naš školski sistem zastarjeo i da djeca trebaju više praktičnih i kreativnih usavršavanja nego puko učenje i također šansu da usavršavaju svoj hobi ako žele da rade nešto što nije unutar ograničenog školskog sistema“ – naglasila je Ćera i otkrila nam šta će podrazumijevati učešće na radionicama.
-„Glavne aktivnosti radionica neće biti prodaja, cilj mi je da to bude završna aktivnost. Radionice će se naplaćivati kao paket. Jedna radionica od mjesec dana će biti u okviru cijene od 30 do 40 KM, ovisno o kvaliteti radionice. Na kraju svake radionice, učesnici će jedan dio radova zadržati kao znak učešća na radionici i svega što su naučili, a drugi dio će biti otvoren za kupovinu. Jedan dio će se zadržavati unutar obrta zbog održavanja, a drugi će ići za društveno-socijalnu pomoć- nezbrinutoj djeci, socijalno-ugroženim kategorijama ili u eko-prijateljske svrhe, kao što je sađenje sadnica, uljepšavanje okoline itd. Jedna od radionica do sada osmišljenih će biti kreativno pisanje za djecu od 12 do 16 godina gdje će učiti kako da se izražavaju u pisanoj formi, od poezije, do kratkih priča, do pjesama koje mogu da otpjevaju ili izrecituju. Na kraju radionice svi radovi će se uknjižiti u jednu knjigu i dobit ćemo knjigu snova, misli i nada mladih Zeničana i Zeničanki. To je samo jedna od već osmišljenih radionica“ – otkrila je Ćera.
„Kreativni kutak“ bit će otvoren za djecu i mlade, ali će i oni stariji koji budu zainteresovani, biti dobrodošli.
-„Ja sam predvidjela školske uzraste od 7 do 18 godina, čisto da bi mogli školski program koji rade u školama inkorporirati u radionice da ga iznesu na kreativan način. Otvorenje se očekuje unutar dva mjeseca, još uvijek sam u potrazi za adekvatnim prostorom i rješavam finansijsku pozadinu otvaranja istog“ – rekla je Ćera koja najavljuje da ukoliko bude sve išlo po planu, otvoriće nekoliko radnih mjesta, te da će uspjeti da za članove Kutka omogućiti izlete u gradove i države koji imaju slične grupe, udruženja, organizacije ili vizije.
-„Profesionalno sam najponosnija na svoj rad s djecom preko interneta, gdje sam radeći za jednu inostranu firmu ostvarila rezultat jednog od najboljih konsultanata. Također sam ponosna na rad s “Kliker” platformom, gdje se jako dobra ekipa okupila da naprave online predavanje za djecu i drago mi je da sam dio tog tima, smišljamo sami lekcije također kroz kreativni rad koji će djeca moći učiti. Na “Kreativni kutak” sam najponosnija jer je to nešto za što sam sama se uspjela izboriti. Težim ka tome da pokušam da živim od svog znanja i svojih hobija, volim da pjevam, da plešem, da crtam, da radim kreativne stvari ali od srca volim da podučavam. Nisam imala šansu da se zaposlim u državnim školama ili privatnim iako sam pokušavala i nadam se da će ovo biti način da taj san ostvarim“ – rekla je Ćera koja želi proputovati svijet, educirati, kreirati i doprinijeti razvoju lokalne zajednice.
-„Dobila sam posao na kruzeru u sklopu svega ovoga i taj posao me čeka ali zbog Covid-19 se odužio tako da nadam se da ću uspjeti i to ostvariti – da proputujem što više mjesta, da vizija koju imam zaživi, da će mi Bog dati snage da ostanem ustrajna u svojim planovima i da ću moći uraditi još projekata za zajednicu unutar koje živim jer sanjam šareniji svijet od ovog u kojem živim“ – kazala je Ćera.

Back To Top
X