kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Budi 1 od 5 volontera sa Zapadnog Balkana u Fondaciji SHL u Njemačkoj

# Imaš između 18 i 23 godine?

# Govoriš njemački ili engleski jezik?

# Želiš provesti godinu dana u Njemačkoj?

# Znaš napisati CV i motivaciono pismo?

Odlično! Prijavi se za jednogodišnje volontiranje u uredima Fondacije Schüler Helfen Leben u njemačkim gradovima Neumünsteru i Lübecku…

Ako govoriš njemački jezik onda se prijavi za volontersku poziciju u Neumünsteru, a ako govoriš engleski jezik prijavi se za volontiranje u SHL uredu u Lübecku. Ako govoriš oba jezika onda možeš da biraš grad 🙂 Certifikat, odnosno potvrda o poznavanju jezika nije potrebna, samo znanje.

 

Šta ćeš tamo raditi?

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Neumünsteru…

…radićeš na pripremi i implementaciji Socijalnog dana u Njemačkoj. Iz iskustava ranijih generacija volontera/ki sa Zapadnog Balkana pokazalo se da poslovi Regionalnog koordinatora i Koordinatora kampanje nude najviše prilika za razvoj. Ako se odlučiš za poziciju Regionalnog koordinatora imaćeš priliku putovati po cijeloj Njemačkoj i predstavljati ideju Socijalnog dana njemačkim srednjoškolcima. Koordinator kampanje je zadužen za promotivnu kampanju Socijalnog dana te kreira promotivne materijale, sarađuje sa štamparijama, radi promociju na društvenim mrežama i sl. Osim toga imat ćeš priliku organizovati skupštine SHL-a te veliki SHL-ov događaj odabira projekata (PAT), ali i putovati u posjete projektima koje SHL podržava u Jugoistočnoj Europi.

 

Ako se prijaviš za volontiranje u SHL uredu u Lübecku…

…radićeš na promociji ideje Socijalnog dana u drugim državama Europe. U ljeto 2018. godine SHL je otvorio ured u Lübecku u kojem u ime europske krovne organizacije SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe) realizuje program koji ima za cilj proširiti ideju Akcionog dana solidarnosti (“Socijalni dan”) i omogućiti razmjenu između mladih iz različitih europskih zemalja. Realizaciju rada SHL-a u uredu u Lübecku podržavaju dva volontera.

Kao volonter/ka u programskom uredu u Lübecku ti ćeš podržavati planiranje i implementaciju brojnih međunarodnih sastanaka i aktivnosti razmjena kako bi Solidarity Action Day postao poznat u drugim europskim državama. Bićeš uključen/a u realizaciju različitih sastanaka organizacija članica SAME mreže i drugih događaja te svojim iskustvom i kreativnošću doprinositi planiranju seminara i radionica. Osim toga, tu je i prilika za saradnju sa mladima iz Lübecka na planiranju i realizaciji različitih lokalnih projekata. Tvoj rad će biti prvenstveno fokusiran na podršku radu SAME-a, ali ćeš kao dio SHL porodice imati priliku upoznati se i sa radom SHL ureda u Berlinu, Neumünsteru i Sarajevu, te posjetiti partnerske organizacije u inostranstvu.

 

Šta se od tebe očekuje?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

– Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise

– Samopouzdanje i odgovornost

– Empatija i tolerantnost

– Zainteresovanost za rad sa mladima

– Osnovne tehničke vještine (rad na računaru i sl.)

Za uspješno obavljanje volonterske službe ti bi trebao/la imati određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u vijeću/savjetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara i uvjerljiva interakcija sa grupama mladih.

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje pa iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti također bivaju raspoređene unutar tima u skladu sa ličnim interesima i vještinama.

Trebaš imati između 18 i 23 godine i tvoje trenutno mjesto prebivališta treba biti izvan Njemačke te ne bi trebao/la imati njemačko državljanstvo.

Za poziciju u Lübecku, od tebe se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika, pri čemu je poznavanje njemačkog prednost, ali nije neophodno. SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje njemačkog jezika prije i tokom volonterske službe. Za poziciju u Neumünsteru potrebno je poznavanje njemačkog jezika.

SHL će te također podržati u procesu dobivanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

 

Kako to u stvarnosti izgleda?

Trajanje volontiranja: 13 mjeseci (od sredine jula 2020. do sredine augusta 2021.) – SHL je do određene mjere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe

Lokacija: SHL uredi u Neumünsteru i Lübecku (Schleswig-Holstein, sjeverna Njemačka)

Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 300€ mjesečno

Smještaj: SHL pokriva sve troškove stanovanja u zajedničkom stanu sa ostalim volonterima

Ostali troškovi: SHL također plaća troškove u toku realizacije aktivnosti, zatim troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje

Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja

Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru te prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima

Putovanje: projektne posjete partnerskim organizacija/projektima SHL-a u jugoistočnoj Europi (i organizacijama članicama SAME mreže širom Europe)

Posjeta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera/ke.

 

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na njemačkom ili engleskom jeziku i ona treba da sadrži sljedeće:

1. jednu do dvije stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si se odlučio/la prijaviti i zašto si baš ti prava osoba za datu volontersku poziciju

2. tabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)

3. popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti ovdje

4. ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/certifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao/la.

Prijaviti se možeš najkasnije do 16.02.2020. u ponoć, slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na application@schueler-helfen-leben.de.

SHL osoblje će nakon zatvaranja poziva analizirati pristigle prijave i obavijestiti te o narednim koracima selekcijskog procesa. Sa kandidatima koji uđu u uži izbor biće obavljeni razgovori u periodu od 09.03.2020. do 13.03.2020. u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana.

Detaljan tekst na engleskom jeziku o ovom pozivu nalazi se ovdje (Neumünster) i ovdje (Lübeck).

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X