kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

BRAČNI PAR,VILDANA I ANEL DURMO – DOBRIM IDEJAMA, UNIKATNIM DIZAJNOM I PUNIM DRVETOM DO ATRAKTIVNIH PROIZVODA

Bračni par Vildana (32), diplomirana pravnica i Anel (35) Durmo, inženjer mašinstva, javnosti su poznati po igračkama i proizvodima koje prave od punog drveta. Ništa od ovoga ne bilo kao što je danas da se Vildana, inače iz Goražda, udajom nije preselila u Sarajevo, a potom su nju i muža životni putevi odveli u podnožje Treskavice, selo Dejčiće, gdje žive već 5 godina.
Sve je počelo prije dvije godine kada je Vildana prošla kroz program Sufinansiranje samozapošljavanja mladih do 35, Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo pa je registrovala obrt i od tada je zaposlena. Posao pravnika nikada nije radila i nije u potrazi za poslom u struci jer je sama kreirala svoje radno mjesto, a suprug je zaposlen u struci. Međutim i on uvijek nađe vremena porodični biznis zbog kojeg su postali poznati širom BiH.
Danas oni izrađuju autiće, životinjice na točkićima, slagalice, replike popularne Ikeine udaraljke, tanjiriće od drveta u obliku autića ili životinja. Radili su i tacne većih dimenzija kao i tacne za grickalice, a izrađuju i satove po zahtjevu i želji kupca.
Svako ima svoj dio posla, pa se Anel bavi izradom programa i rezanjem osnovnih dijelova na CNC mašini, a Vildana obrađuje izrezane dijelove kako bi to sastavili i dobili kompletnu igračku.
-„Najviše koristimo suho drvo bukve i hrasta. Drvo šljive i trešnje je izuzetno lijepo kada se obradi pa imamo i tacne od kombinacije ta dva drveta. Uglavnom, drvo je suho, sastavljamo ploče iz više dijelova da ne bi došlo do pucanja drveta. Nakon izrade, igračke i tanjiriće za djecu premazujemo pčelinjim voskom i lanenim uljem, ili bojimo eko bojama na bazi vode ukoliko kupac želi. Tacne za domaćinstvo premazujemo voskom, dok satove premazujemo smjesom laka i voska. To je jedino čime tretiramo naše proizvode“ – otkrila je Vildana koja se već ranije okušala u ručnim radovima kada se prije 6 godina počela baviti dekupažom, a potom i prodavati dekupaž proizvode. Preseljenjem na selo, Anel se počeo zanimati za obradu drveta i izrađivati predmete za njihovo domaćinstvo i upravo je to bila iskrica koja im je ukazala na put kupovine CNC mašine i otvaranju radionice u kojoj je danas još nekoliko drugih mašina potrebnih za proizvodnju igračaka i obradu drveta.

-„Oboje smo vesele naravi i izuzetno smo optimistične osobe. Lako se adaptiramo datim uslovima i prilikama. On je uporniji, izdržljiviji i strpljiviji, dok sam ja brzopleta i brzo reagujem. Imamo troje djece, cilj nam je odgojiti ih u ličnosti jakih moralnih, etičkih i vjerskih vrlina. Želimo da nauče živjeti od svojih zasluga i svog rada, da cijene rad i novac“ -istakla je Vildana ističući da i njihova djeca rado učestvuju u aktivnostima u radionici i daju svoju doprinos.
-„Više vole sa nama biti u radionici nego gledati crtiće i igrati igrice na mobitelu zbog čega smo naročito sretni. Za nas ovaj posao predstavlja pravo zadovoljstvo, a kada uz to imate i zaradu, onda je to uspjeh“ – rekla je Vildana ponosna na veliki posao koji su dogovorili s jednim vrtićem.
-„Imali smo uspješnu zimsku sezonu kada smo lijepo zarađivali ali onda smo bili pogođeni kao i svi ostali situacijom sa pandemijom. Mi nismo ništa prodali u periodu od februara do juna ali se situacija poboljšava. Trenutno imamo veliku narudžbu za jedan vrtić. Radimo 35 igračaka za vrtić. Meni je to puno jer se sjećam kada smo počinjali i kada je sve izgledalo tako daleko i neostvarivo, ali evo mi radimo za vrtić igračke koje ispunjavaju potrebne standarde. Pored toga imamo i narudžbe pristigle putem društvenih mreža. Bosna je prelijepa zemlja i ima jako puno mogućnosti i zaista ne bih željela da idem iz svoje države niti bih željela da moja djeca moraju otići. Smatram da se ovdje može uspjeti svojim radom i zalagenjem“ – rekla je Vildana ponosna na činjenicu što su suprug i ona sve do sada sami postigli.
-„Mi smo nekako odskočili iz našeg društva kada smo ovo počeli raditi. Većina naših prijatelja je ovo smatrala lošom idejom. Ipak, pokazalo se da nisu bili upravu. Planiramo povećati aosortiman i plasman proizvoda, povećati proizvodnju i zaposliti nekoliko radnika čim se za to stvore preduslovi “ – rekla je Vildana, a više o njima možete saznati na Facebook stranici Drvo art and craft 
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X