kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

BiH traži najbolje pilote papirnatih aviona!

Najbolji sa bh. kvalifikacija imat će priliku svoje umijeće pokazati na državnom finalu krajem marta, a najbolji iz sve tri kategorije će predstavljati BiH na velikom svjetskom finalu u Austriji.

Nema kerozina, nema motora, ali imaju pilote i lete! Desetine hiljada aviona od papira i ove godine vinut će se u nebo širom svijeta, a samo najbolji iz nacionalnih Red Bull Paper Wings kvalifikacija doletjet će do svjetskog finala koje će se u maju održati u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Žiri će i ovaj put ocjenjivati najduže vrijeme letenja, najveću razdaljinu i akrobatsku vještinu, a iako zvuči jednostavno, nije. Zbog toga preporuka organizatora studentima je da već sada krenu sa pripremama.

Novost ovogodišnjeg takmičenja je ta što će kategorija “Akrobatska vještina” biti realizirana online. Studenti su pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve detalje mogu pronaći na linku paperwings.redbull.com/ba-bs/

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije na ovom linku moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

Bh. kvalifikacije već 21. februara otvara Banja Luka u sportskoj dvorani studentskog centra Nikola Tesla koja se nalazi u kampusu, potom je na redu Tuzla 26.2. (univerzitetska sala). Zatim slijede takmičenja u Mostaru 6.3. (Sportska dvorana Sjeverni logor – Univerzitet Džemal Bijedić), Sarajevu 14.3. (Sportska dvorana Grbavica) te Istočnom Sarajevu 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale).

Najbolji piloti papirnatih aviona sa bh. kvalifikacija imat će priliku svoje umijeće pokazati na državnom finalu krajem marta, a najbolji iz sve tri takmičarske kategorije će imati priliku predstavljati BiH na velikom svjetskom finalu u Austriji.

BiH je, podsjećamo, na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu imala predstavnike četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o pravilima takmičenja možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

 

 

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net

Back To Top
X