kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

BERINA SMAJIĆ -TEŠANJKA KOJA OD EPOKSI SMOLE PRAVI IZVRSNE PREDMETE

Otkako postoji rubrika #Blog  koju je ZEDA kreirala 2013. godine kao platformu za promociju malih biznisa, predstavljeno je više od 900 priča o životno-poslovnom razvoju, pretvaranju hobija u posao, kreiranju radnog mjesta sebi i/ili drugima, prekvalifikacijama, poslovnim idejama, planovima, težnjama i putevima ka realizaciji poslovnog cilja. Podržali smo sve one čije priče vrijedi čuti, ispričati, prepričati i prezentovati. To su priče o ljudima čija hrabrost, domišljatost, spretnost i uspješnost mogu biti primjer svima onima koji se do sada nisu usudili pokušati nešto slično, a željeli bi. O mnogim zanimanjima i hobijima ste prvi put saznali u rubrici #Blog  iznenađeni idejama onih koji su predstavili svoje hobije. Čega se sve ljudi mogu dosjetiti i šta mogu napraviti, fascinantno je. Upravo danas, predstavljamo još jednu priču o kreativnoj djevojci koja javnost oduševljava radovima od epoksidne smole. Ona je Berina Smajić (28) iz Tešnja, diplomirani inženjer saobraćaja, zaposlena kao administrativna službenica. Još od četrnaeste godine se bavi krojenjem i šivanjem odjeće koje je naučila mama. Tehnike izrade predmeta od epoksidne smole je naučila na internetu i posljenjih godinu dana uspješno se snalazi u ovom kreativnom izazovu.
-„Ručni rad me čini sretnom i zadovoljnom. Imala sam sreću da imam od koga naučiti krojiti i šiti kojim se bavim i dan danas. U međuvremenu, prihvatila sam izazov izrade predmeta od eposi smole, a sve je počelo kada sam prije godinu dana na internetu našla video u kojem se izlivala epoksi smola pri izradi stola. To me tada fasciniralo, ali nisam nikada pomislila da ću i sama pokušati uraditi nešto s njom. Nekoliko mjeseci sam razmišljala šta bih to mogla praviti da bude zanimljivo i neobično na našem tržištu i stalno mi se epoksi smola pojavljivala tako da sam odlučila da pokušam. Mnogo sam istraživala o načinu izrade predmeta, tehnikama izlivanja, nabavci materijala, jer na našim prostorima nema još uvijek dosta stvari koje su potrebne da bi rad sa epoksijem bio kvalitetan, uredan i savršen. Prve kalupe za izradu proizvoda sam napravila sama, a materijal sam naručila iz inostranstva i krenula u izradu“ – rekla je Berina koja od epoksidne smole izrađuje poslužavnike, podmetače za čaše, etažere, daske za rezanje, satove, zidne dekoracije, stolove i sve ostalo što joj privuče pažnju, a gdje bi se mogla upotrijebiti ova komponenta.
Ciljevi se moraju imati, planirati se mora ali koliko će se toga ostvariti zavisi od više komponenti, a jedna od njih je i to koliko ćemo mi poskočiti i raditi na tome da se naši snovi ostvare.
-„Priželjkujem prvenstveno, zdravlje, sreću i mir sebi i svojoj porodici, kao i svim ostalim ljudima, a onda da se zaposlim u struci (vidjet ćemo da li je to suđeno), te da se usavršim u ovom poslu sa epoksidnom smolom. Također, već dugo maštam o tome da završim neke dvije dodatne edukacije, koje bi mi bile od koristi i u ovom poslu, a i kao neki dodatni posao. Ostalo je da vidim gdje me život nosi, dok lagano koračam prema tim nekim svojim snovima“ – rekla je Berina čije radove možete pogledati na Facebook stranici Art_by_b.s i na Instagram stranici @art_by_b.s,
Pozivamo vas da nam i vi ispričate svoju priču o poslu, hobiju, ideji, želji, nadanju, pokušaju, uspjehu ili ambicijama na čijem ostvarenju radite.
Pozivamo sve one koji imaju interesantne priče koje bi mogle biti nečiji vjetar u leđa, ohrabrenje, savjet, motivacija ili inspiracija da nam se jave i ispričaju nam svoju životno-poslovnu priču. Svi zainteresovani neka pišu na Facebook Agencije ZEDA ili na profil Ajna Hodžić ili neka nam se jave na mail: ajna@zeda.ba

Back To Top
X