kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Banke uvode tromjesečni moratorij na plaćanje kredita za fizičke i pravne osobe u FBiH

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer FBiH Fadil Novalić danas je održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH.
“Bankarski sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine je likvidan i funkcionira bez problema. Fizičkim i pravnim licima banke će omogućiti moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca. Agencija za bankarstvo i predstavnici banaka usaglasit će odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju ovog dogovora – izjavio je nakon sastanka Novalić.

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) u najkraćem roku će pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata koronavirusa na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH.

Moratorij je propisan za sve dužnike, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa.

 

 

 

 

Izvor: https://www.klix.ba/biznis/banke-uvode-tromjesecni-moratorij-na-placanje-kredita-za-fizicke-i-pravne-osobe-u-fbih/200319067

Back To Top
X