kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

BALERINA ALEKSANDRA SMILJANIĆ OSNOVALA KREATIVNO-EDUKATIVNI CENTAR ZA DJECU I ODRASLE -ART CORNER

Kreativno izražavanje je značajno za razvoj, iskazivanje emocija, oblikovanje ličnosti i lično zadovoljstvo. Kreativnost kao stvaralaštvo znači stvaranje novih i originalnih umjetničkih, tehničkih i naučnih tvorevina, a kreativnost kao osobina podrazumijeva aktivnosti koje izazivaju i podstiču stvaralaštvo odnosno produktivnost. Kreativnost uvijek sadrži originalnost, nešto novo, neuobičajeno, nekorišteno na do tada poznat način, urađeno sa određenim specifičnostima i sl. Primarna kreativnost podrazumijeva što veći broj generisanih ideja, a sekundarna iz mnoštva ideja primarne kreativnosti izdvaja one koje su najbolje za neko umjetničko djelo, igru, tehniku…
Aleksandra Smiljanić (32) iz Sarajeva, balerina po zanimanju, još od završene srednje škole, zaposlena je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Sa prijateljicom Natašom Gaponko, također balerinom, osnovala je Udruženje umjetnika „Art Corner“ koje ima za cilj širenje kulture i baletne umjetnosti. Početkom 2020. godine pokrenula je kreativno-edukativni centar „Art Corner“ koji je sa radom počeo u junu, a prvenstveno je orijentisan na djecu ali imaju i aktivnosti za odrasle.
-„Djeca mogu pohađati časove klasičnog baleta, glume, muzički vrtić i malu školu udaraljki. Uskoro će biti i časovi klavira, violine, violončela, gitare, hor i mnoge druge aktivnosti. Što se tiče aktivnosti za odrasle, trenutno se održavaju časovi rekreativnog baleta. Riječ je o programu vježbanja inspirisanom ljepotom klasičnog baleta“ – pojasnila je Aleksandra. Ciljna grupa ovog Centra su djeca od 3 do 18 godina koja žele da se bave aktivnostima koje nude.
Ono što je također planirano su predstave i koncerti na kojima će njihovi učesnici imati priliku pokazati ono što su naučili.
-„Svi su dobrodošli bez obzira da li su ikada imali dodira s nekim od navedenih aktivnosti. Aktivnosti koje se održavaju u našem centru su veoma korisne za razvoj djece. Djeca stiču osjećaj odgovornosti, posvećenosti i samopouzdanja“ – poručila je Aleksandra.
Djeci treba pružiti različite prilike da se kreativno izražavaju i istraže za šta su talentovani, u čemu su najbolji i šta bi najviše željeli da nauče, treniraju, pohađaju…Samo onda kada se okušaju u različitim aktivnostima, moći će procijeniti da li je nešto za njih ili ne i u čemu su bolji.
Pružite im priliku da istražuju i budu kreativni!
Više o mjesečnim članarima i aktivnostima saznajte na 061 255 945, na Instagram profilu @udruzenje_art_corner ili na Facebook stranici Udruzenje ”Art Corner” 

Back To Top
X