kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

AKADEMSKA SLIKARKA, GRAFIČKI DIZAJNER I ANIMATOR, SABINA CVJETKOVIĆ:“MOJA KREATIVNOST IMA VEZE SA GENIMA“

Sabina Cvjetković (34), Mostarka nastanjena u Sarajevu, akademska slikarka, trenutno na master studiju na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu iz oblasti grafičkog dizajna, bavi se dizajnom pattern kolekcija i ilustracija koje aplicira na razne stvari. Ona je neko ko potiče iz umjetničke porodice i od malena je pokazivala sklonosti za crtanjem, slikanjem i kreativnošću. Trenutno u ponudi ima tunike i marame od chiffona, kao i notese, cekere, plakate, čestitke i razglednice sa istom aplikacijom, a svoje proizvode je izbrendirala i dala im prepoznatljivo ime EMOTIV.
-“Ono čime se danas bavim je srodno onome što sam studirala, ali se ipak dosta i razlikuje. Trenutno radim kao grafički dizajner i animator, a nedavno sam osmislila i pokrenula svoj brend EMOTIV u sklopu kojeg dizajniram šare i dezene koje potom apliciram na raznovrsne proizvode: tunike, marame, cekere, plakate itd. Dedo, Mustafa Pezo, mi je bio slikar, otac Salko je također, a mama, iako se ne bavi umjetnošću, jako je kreativna i uvijek puna novih ideja tako da je kod mene kreativnost očito ima veze i sa genima“ – pojasnila je Sabina.
-„Dok sam pohađala Gimnaziju, imala sam želju da jednog dana upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ljeto pred prijemni ispit sam se pripremala i na prvom roku bila sam primljena. U međuvremenu sam pohađala i kampove animiranog filma u BiH, na kojima sam u početku bila polaznik, a kasnije i predavač. Nakon studiranja, ukazala mi se prilika da radim u jednoj televizijskoj produkciji gdje sam se upoznala sa 3D animacjiom i 3ds Maxom, ali i softverima poput Photoshopa i Ilustratora. Provela sam i nekoliko godina sa suprugom u Dubaiju gdje sam radila na razvijanju aplikacija za mobitel za klijente kao što su Nestle, Lego, Atlantis i sl. O pattern dizajnu (dizajnu šara ili dezena) sam istraživala putem interneta, pa sam upisala online školu The Art and Business of Surface Pattern Design, koja je specijalizirana za tu oblast” – ponosna je Sabina čije proizvode možete potražiti na Facebook stranice Emotiv, Instagram stranice @emotiv.patterns i platforme society6 www.society6.com/emotiv, a Sabinine proizvode možete pronaći i u Kutcha Concept Store-u u Sarajevu.

-„Najviše sam ponosna na činjenicu da radim ono što volim i to sa osobom koju volim – mojim suprugom Zdravkom Cvjetković. Nas dvoje trenutno radimo dizajn i animirane serijale za jednu novu dječiju televiziju Tropik TV. Sretna sam i zbog činjenice da sam nedavno uspjela i pokrenuti svoj brend EMOTIV, a to je polje u kojem želim dalje da se razvijam“-naglasila je Sabina.
-„Vjerujem u to da ako radiš ono što voliš da će ti život biti sretniji i ispunjeniji. To je nešto što ne dolazi preko noći niti pada sa neba. Na svakom ostvarivanju sna treba i raditi. Moj savjet za mlade bio bi da slušaju onaj unutrašnji glas, da putuju, da koriste prilike koje im se pružaju da upoznaju druge ljude i kulture, tako će najbolje upoznati i sebe. Mislim da je jako bitno prepoznati i biti svjestan onoga u čemu si dobar, šta voliš i u tom pravcu se kretati. Ne treba se porediti sa drugima niti se nekome dokazivati jer svako ima svoju viziju ličnog uspjeha. Još jedna bitna stvar je okružiti se pozitivnim ljudima koji ne crpe energiju. Društvo i okruženje igra veliku ulogu u našoj svakodnevnici i zbog toga je važno da je to okruženje zdravo“ – poručila je Sabina.

 


A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.
Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

 

 

 

 

 

Back To Top
X