kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

AGORA STORY GRADA ZENICE PREDSTAVLJEN NA MJESEČNOM SASTANKU PROJEKTA AGORA

Predstavnici Grada Zenica i Agencije ZEDA jučer, 18. augusta 2021. godine prisustvovali su Mjesečnom partnerskom sastanku u okviru AGORA projekta koji se finansira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme – Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), a od čega 10 gradova. Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

AGORA ima za cilj unapređenje rada lokalnih samouprava, odnosno jačanje kapaciteta za proaktivnu ulogu u oblasti razvoja, testiranjem i ugradnjom novih operativnih i metodoloških instrumenata za urbanu revalorizaciju imovine. AGORA raspolaže sa inovativnim pristupom koji podrazumijeva razvijanje različitih alata kojim se osnažuje 10 gradova dunavskog regiona da postanu pokretači i posrednici za bolju iskorištenost nekretnina u njihovom vlasništvu.

Projektom će se koristiti evropska ekspertiza, kreativnost i lokalni kontekst u svrhu prevazilaženja ograničenja postojeće legislative, kao kulturoloških i konceptualnih razlika između gradskih administracija i drugih aktera u lokalnoj zajednici.

Na sastanku se razgovaralo o sljedećim tačkama:

  1. Administrativni problemi u projektu
  2. Izvještaj o stanju implementacije platforme
  3. Agora story Zenica
  4. Izvještaj o napretku od strane svih partnera
  5. Diskusija o ostalim tačkama

Predstavnici Grada Zenica i Agencije ZEDA imali su priliku da, kroz Agora story, predstave naš Grad, ključne karakteristike koje se odnose na poziciju, naseljenost, historijski razvoj i značaj. U nastavku prezentacije predstavljene su glavne karakteristike razvoja Željezare Zenica, te trenutne okolnosti, kao i način na koji je Grad uspio da napušteni dio bivšeg kompleksa Željezare Zenica pretvori u Poslovnu zonu i uspostavi jedan od najuspješnijih inkubatora u zemlji. Upravo na području današnjeg inkubatora nalazi se Aneks B bivšeg objekta Tehničke kontrole Željezare Zenica koji će biti uskoro renoviran kroz iNnovaNet projekat. Agora projekat će iskoristiti momenat adaptacije tog objekta i kroz svoje aktivnosti obogatiti svrhu i namjenu samog objekta, tako što će uključiti relevantne interesne grupe sa područja grada,a koji će kroz nekoliko radionica doći do optimalnog rješenja. Upravo je Kick off sastanak sa tom namjenom planiran za sljedeću sedmicu u prostorijama Agencije ZEDA.

Back To Top
X