kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

AGENCIJA ZEDA SUMIRALA REZULTATE U 2021. GODINI, NAJAVILA AKTIVNOSTI ZA 2022. GODINU, TE ČESTITALA PRAZNIKE

Svi krajevi se ulijevaju u nove početke, a završetak ove godine Agencija ZEDA bilježi sa uspjehom i brojnim realizovanim aktivnostima. Uz pomoć Grada Zenice, partnera, finansijera u projektima koje realizuje, sve planirane aktivnosti za 2021. godinu su uspješno provedene.

Mehenizmi razvoja omogućili su da i ova godina bude korak naprijed za naš grad.  Poslovna zona Zenica 1 i u ovoj godini je dobila nova preduzeća, urađene su brojne aktivnosti na njenom uređenju, ugodnijem ambijentu za poslovanje, te su izvršene pripreme za dolazak novih investitora.

U Biznis inkubatoru Zenica u ovom trenutku posluje 40 preduzeća koja prolaze proces inkubiranja i taj broj se mijenja iz mjeseca u mjesec.

U okviru Agencije ZEDA djeluje i BusinessPoint Zenica – Centar za poduzetnike i investitore koji predstavlja jedinstvenu fizičku i online platformu za jačanje saradnje lokalnih partnera koji djeluju u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja. U sklopu ovog Centra uspostavljen je Show room namijenjen promociji zeničke privrede u kojem su i ove godine brojna zenička preduzeća dostavila svoje reprezentativne proizvode ili materijale o uslugama koje pružaju.

Uspješna godina je bila i za Laboratoriju LIND u kojoj su provedena brojna ispitivanja sigurnosti proizvoda. Napominjemo – Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda je prva i za sada jedina laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta. Laboratorija je uspostavljena 2013. godine, opremljena najsavremenijim mašinama i dodatnom opremom za ispitivanje sigurnosti i ove godine je realizovala brojna ispitivanja koja imaju validnost u svim evropskim zemljamama pa i šire, tj. zemljama koje pokriva Evropska Akreditacija (EA). U ovoj godini LIND je uspješno je okončala treću reakreditaciju, te potvrdila i proširila područje akreditacije.

Unatoč novom načinu poslovanja odnosno prilagođenom ambijentu, u Impulsnom kreativnom centru koji je smješten u Agenciji ZEDA tokom 2021. godine realizovane su brojne edukacije, radionice i prezentacije. Osnovna namjena ovog Centra je da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici, te IT sektora, nudeći budućim korisnicima sve pogodnosti modernog coworking prostora. Ovaj Centar Zeničanima je poznat i po brojnim različitim edukativnim sadržajima na kojima mogu učestvovati.

Dok su jedni projekti okončani, implementacija drugih je u toku, a uspješni tim ove Agencije piše aplikacije za realizaciju novih projekata.

Tokom 2021. godine ZEDA je implementirala različite aktivnosti u brojnim projektima koje realizuje ili u kojima ima ulogu partnera,  a neki od njih su „COSME“, “Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku gradsku regeneraciju”- proGIreg, „Budi kreativan i TI!“, „iNnovaNet“ – Innovative technologies for stronger businesses and improved business environment (Inovativna tehnologija za snažnije kompanije i unapređeno  poslovno okruženja), „AGORA“, a realizacija Digital Design and Manufacturing – DDM je uspješno okončana, itd…

U 2021. godini ZEDA je dobila projekte: „Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“ (FMRPO), Digital BiZ – projekat: „Digitalizacija“ (UNDP), „Vaučer program za podršku za uvođenje inovacija u MSP sa područja Grada Zenica“ iz sredstava Mehanizma za podršku implementaciji strategija razvoja malih i srednjih preduzeća (SIEM), a aplicirala sa projektima: „Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“ na sredstva Ministarstva za privredu ZDK, iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta – ILO, Mapping and analysis of drinking water sources/springs in the wider territory of the City of Zenica in order to preserve the springs and protect the environment (Kanadska ambasada), USAID WHAM – Competence and Skills Improvement by ZEDA…

Za neke od projekata rezultati su već stigli, a za nekoliko njih još očekuje rezultate kako bi mogla početi implementaciju.

Treba napomenuti da je samo dio onoga što nas u 2022. godini očekuje 35 novih poslovnih prostora u Biznis inkubatoru Zenica za start up-e, novi kabinet za robotiku, nova CNC mašina čime se otvaraju nove mogućnosti i prilike za sve one koji započinju biznis, kao i nove mogućnosti za edukacije.

-„Mnogo toga smo uspješno realizovali i mnogo novog smo započeli. Uvijek smo sretni kada na kraju godine možemo biti ponosni na ostvarene rezultate, a u 2022. godini nas očekuje mnogo posla i radujemo se novim rezultatima“ – poručili su iz Agencije ZEDA.

Kao i do sada, ZEDA će u saradnji s Gradom Zenicom i partnerima i u budućnosti nastaviti provoditi aktivnosti koje doprinose razvoju naše zajednice, poslovnog ambijenta, razvoja MSP, poboljšanju uslova poslovanja, a samim tim i življenja.

Više o projektima i drugim aktivnostima Agencije ZEDA pročitajte na www.zeda.ba ili putem Facebook stranice ZEDA https://www.facebook.com/zeda.zenica

Sretnu i uspješnu Novu godinu, prvenstveno da budete zdravi, želi Vam tim Agencije ZEDA!

 

Back To Top
X