kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

TALENTOVANI BANJALUČANIN, NIKOLA VUČIĆ – „JOŠ KAO SEDMOGODIŠNJAK SAM SE ZALJUBIO U VIOLONČELO!“

Bez obzira na to da li smo i u kojoj mjeri umjetnički nastrojeni, kada se radi o muzici rijetko ko ostaje ravnodušan i nema nekih sopstvenih preferencija. Po muzici koju neko sluša možemo saznati nešto i o samoj osobi. Brojna su istraživanja u psihologiji koja se bave uticajem muzike na ljudsku psihu. Ova istraživanja uglavnom se dijele na ona koja ispituju povezanost karakteristika osobe sa vrstom muzike koju voli i ona koja ispituju uticaj muzike na osobu, njene sposobnosti i doživljaje. Postoji i treća, mnogo manje ispitivana, ali ipak možda i najznačajnija tema iz ove oblasti – zbog čega nam je uopće muzika toliko važna.
Zašto ljudi slušaju muziku? Odgovori se mogu svrstati u nekoliko kategorija:
– Slušanje muzike je zabavno
– Poboljšava energetski nivo
– Pomaže nam da skrenemo misli sa nečega
– Pospješuje mentalnu aktivnost
– Povezuje
– Popravlja raspoloženje
– Opušta

Nikola Vučić (20) student prve godine Akademije umjetnosti iz Banja Luke, Odsjek: Muzička djelatnost, jedan je od onih koji su upravo muziku odabrali kao svoj životni poziv. Još kao dječak znao je da će muzika biti njegov posao pa je završio Osnovnu i Srednju muzičku školu, a potom i nastavio putem muzike na Akademiji.
-„Muzika me privukla i sviranje violončela još kada sam imao 7 godina. Gledao sam na televiziji nekog momka kako svira violončelo i to je bila ljubav na prvi pogled. Kasnije sam ih dosta slušao uživo i znao sam da će to biti moj pravac u životu“ -rekao je Nikola koji je širom BiH poznat po sviranju violončela i neko za koga se predviđa sjajna karijera.
Kako mu fakultetske obaveze ne dozvoljavaju da pored mnogo programa vježbanja i obaveza svira i u nekom bendu, u ovom trenutku, Nikola nam otkriva da ima u planu napraviti kvartet i okupiti ekipu s kojom će svirati za raju kada prepozna da je za to trenutak i da će moći sve stići.
Ovaj mladić osvajao je brojne nagrade na različitim takmičenjima i nastupima odnosno izvedbama kompozicija i želi biti koncertni solo izvodjač i profesor vilončela.
-„Muzika je nešto što bi trebalo biti sastavni dio svačijeg života, jer je ona izlaz iz okvira realnosti. Ona budi naše najdublje emocije i sjećanja. Svako bi trebao naučiti svirati neki instrument, to je jedno posebno iskustvo kada zatvoriš oči i sviraš, kao da nisi na ovoj planeti.Ona gradi jednu čvrstu ličnost i drugačije gledanje na svijet“ – rekao je Nikola koji ima velike ambicije za čije ostvarenje vrijedno radi.
-„Još razmišljam o budućnosti, gdje bih nastavio svoju karijeru. Volio bih da je nastavim negdje vani jer ovdje za moj instrument budućnosti nema. Još ne planiram ništa ozbiljno ali razmišljam ići u inostranstvu na master studije“ – otkrio je Nikola.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X