kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

16 GODINA USPJEŠNOG DJELOVANJA AGENCIJE ZEDA

Danas je tačno 16 godina otkako je osnovana i uspješno djeluje Zenička razvojna agencija ZEDA koju je 2004. godine osnovala tadašnja Općina Zenica (Grad Zenica) kao mehanizam za razvoj poduzetništva, kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, mehanizam za pomoć nastanka i razvoja MSP i održivog ekonomskog razvoja.
Mnogo je implementiranih projekata i realizovanih aktivnosti iz oblasti: razvijanja i promocije poduzetništva, kreiranja povoljnih uslova za domaća i inostrana ulaganja u privredu, jačanja konkurentnosti i izvoznih potencijala MSP, izgradnje poduzetničke infrastrukture i ambijenta, uvođenja sistema za kontrolu sigurnosti proizvoda, ekologije – održivi razvoj i energetska efikasnost, ljudskih resursa, turizma i kreativne industrije, mnogo je dodatnih mehanizama uspostavljeno i stavljeno na uslugu privrednicima, mnogo je aktivnosti realizovano u saradnji s Gradom Zenicom kako bi se instituicionalni kapaciteti Grada i operativne sposobnosti Agencije ZEDA stavile na raspolaganje korisnicima i kako bi se zajednički kontinuirano radilo na poboljšanju cjelokupnog ambijenta kako poslovanja tako i življenja.
ZEDA prepoznaje originalnost poslovnih ideja i svojim resursima potiče razvoj održivog poslovnog okruženja predvođenog modernim društvom. ZEDA usaglašava potrebe poduzetnika s prilikama tržišta, značajno utječe na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta i stimuliše razvoj poduzetničkog duha, te je značajna podrška Gradu Zenici u privlačenju investicija.
Tokom 16 godina djelovanja ZEDA je u saradnji s osnivačem i partnerima implementirala brojne projekte. Iz godine u godinu jedni projekti se završavaju, a novi počinju pa u ovom trenutku ZEDA uzima učešće u projektima iz oblasti preduzetništva, konkurentnosti MSP, internacionalizacije poslovanja, promocije investiranja i razvoja malih biznisa, edukacija u oblasti jačanja kapaciteta aktera lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja preduzetništva, projekata iz oblasti energetske efikasnosti, razvoja drvnog sektora, kreativne industrije i IT industrije. Treba napomenuti da ZEDA kontinuirano radi na pružanju informacija privrednicima o poslovnim prilikama, dostupnim sredstvima (javnim pozivima), te aktivno prati potrebe privrede i aktivno djeluje na stvaranju preduslova za internacionalizaciju MSP i organizuje zajedničke posjete i učešća na međunarodnim i domaćim sajmovima.
Ne možemo, a da ne spomenemo brojne aktivnosti realizovane u saradnji s Gradom Zenicom na uređenju i razvoju Poslovne zone Zenica 1, više od 40 privrednih subjekata koji posluju u Biznis inkubatoru Zenica koji je Grad Zenica kao i Poslovnu Zonu Zenica 1 povjerio na upravljanje Agenciji ZEDA, uspostavljanje BusinessPoint Zenica – Centra za poduzetnike i investitore koji je smješten u Agenciji ZEDA i predstavlja jednistvenu fizičku i online platformu za jačanje saradnje lokalnih partnera koji djeluju u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, Show room koji je namijenjen za promociju zeničke privrede u kojem su brojna zenička preduzeća dostavila svoje reprezentativne proizvode ili materijale o uslugama koje pružaju. Ponosni smo i na uspostavljenu Laboratoriju za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND – prvu i za sada jedinu laboratoriju u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. U okviru Agencije ZEDA djeluje Impulsni kreativni centar (ICC) – razvojni centar čija osnovna namjena jeste da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici te IT sektora, nudeći budućim korisnicima sve pogodnosti modernog coworking prostora. Od uspostavljanja pa do danas u njemu je održano više stotina radionica, edukacija, prezentacija i drugih događaja koje su imale za cilj da informišu, edukuju, pruže nova znanja, vještine, ojačaju kompetencije ili kreiraju prilike.

-„Kada se osvrnemo unatrag, mnogo je toga na šta možemo biti ponosni. U saradnji sa Gradom Zenicom i Službom za privredu i upravljanje razvojem, brojnim partnerima i finansijerima, uradili smo mnogo toga što je doprinijelo boljem kako poslovnom tako i životnom ambijentu u Zenici. Puno toga je realizovano, a puno je novih stvari koje smo pokrenuli i čija je implementacija u toku.
I u budućnosti ćemo nastaviti aktivno djelovanje na pripremi i realizaciji ciljanih projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva i finasijskih poticaja privrednim subjektima grada Zenice s ciljem povećanje broja malih i srednjih preduzeća koja aktivno posluju, unapređenju njihove konkuretnosti, razvoju i inovativnosti na domaćem i inostranom tržištu, zapošljavanju i samozapošljavanju, jačanju ljudskih potencijala, zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, jačanju lokalne, regionalne i međunarodne saradnje i kapaciteta za korištenje sredstava EU fondova ali i drugih donatorskih institucija (USAID, SIDA, GIZ, UNDP…). Ovo je i odlična prilika da na svoj rođendan zahvalimo Gradu Zenici na povjerenju, podršci i odličnoj saradnji, da zahvalimo onima koji sarađuju sa nama i svima onima koji koriste naše kapacitete i resurse, te da zahvalimo svim finansijerima bez kojih sigurno ne bismo postigli sve ovo. Nastavljamo još bolje i ponosni smo na sav dosadašnji uspjeh i odlične rezultate, a znamo da ćemo već za sljedeći rođendan imati mnogo novih rezultata iza sebe” – poručili su iz Agencije ZEDA.

Back To Top
X