kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZGRADA TECHNOPARKA ZENICA DOBIJA NOVI IZGLED

Iz dana u dan, radovi na zamjeni stolarije i utopljavanju TechnoParka Zenica u okviru projekta “Utopljavanje objekta TechnoParka Zenica“ napreduju i daju novi izgled ovom objektu.

Radovi na izradi termoizolacione fasade i zamjene fasadne stolarije se realizuju zahvaljući Projektu koji sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH sa iznosom od  100.000,00 KM, dok je ostatak finansijskih sredstava osiguran u budžetu Grada Zenice za 2021. godinu. Ukupna vrijednost radova iznosi 209.898,00KM sa PDV-om.

Izvođač radova je preduzeće ˝Žaluzine style˝ d.o.o. Zenica, a stručni nadzor nad izvođenjem svih faza vrši JP za prostorno planiranje i uređenje grada d.o.o. Zenica.

Cilj Projekta je provođenje mjera energetske efikasnosti definisanih u energijskom auditu izrađenom od strane ovlaštenog preduzeća.

Ušteda energije i troškova grijanja štiti okoliš. Toplinska izolacija objekata smanjuje toplinske gubitke zimi, pregrijavanje prostora ljeti, te štiti nosivu konstrukciju od vanjskih uslova i jakih temperaturnih naprezanja.  Toplinski izlolirani objekti su ugodniji, produžuje im se životni vijek i doprinosi zaštiti okoliša. Prozori čine trećinu fasade. Oni utiču na to koliko toplote izlazi i koliko hladnoće prodire unutra, te se zamjenom starih prozora značajno doprinosi uštedi energije.

Podsjećamo:

U 2018. godini, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Grad Zenica je  angažovao ovlašteno preduzeće za izradu detaljnih energetskih audita za 5 stambenih i 9 javnih objekata na području grada. Jedan od objekata za koji je izrađen energetski audit je TechnoPark Zenica u kojem je smješteno više od 20 preduzeća, a što je bila i osnova za prijavu na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu.

Grad Zenica kontinuirano izdvaja sredstva za poboljšanje enrgetske efikasnosti u stambenim i javnim objektima na području grada Zenice.

Back To Top
X