kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA NA TRENINGU CENTRA ZA RAZVOJ I PODRŠKU CRP IZ TUZLE – Domaći zakonski okvir, međunarodne (EU) direktive i obaveze BiH po pitanju okoliša sa naglaskom na zaštitu zraka i zemljišta”

U periodu od 16.-17. novembra, predstavnici Agencije ZEDA učestvovali su na dvodnevnom treningu “Domaći zakonski okvir, međunarodne (EU) direktive i obaveze BiH po pitanju okoliša sa naglaskom na zaštitu zraka i zemljišta” koji je realizovanu okviru projekta GreenWorks/ Zeleni radovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta.

Više od 30 učesnika je imalo priliku da usvoji nova i korisna znanja o pravnom okviru, načinu funcionisanja institucija koje se bave zaštitom zraka i tla, pravci razvoja BiH u ovoj oblasti i mnogim drugim zanimljivim temama.

Projekat „GreenWorks/ Zeleni radovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta“ ima za cilj pojačati uticaj civilnog društva u području zaštite okoliša i klimatskih promjena, izgradnjom kapaciteta OCD u ovim oblastima, njihovim umrežavanjem i javnom kampanjom. Fokus projekta je na uspostavi i jačanju mreže OCD-a „GreenWorks“ i sticanju znanja i vještina OCD-a u mrežavanju, zagovaranju, sudjelovanju u donošenju odluka, praćenju javnih politika, zastupanju prava i interesa građana u zaštiti okoliša te zagovaranju i promicanju važnosti zaštite zraka i zemljišta. Važan segment projekta jeste i promocija važnosti zaštite zraka i zemljišta i koncepata rješenja za smanjenje zagađenja te njihovog značaja za održivi razvoj. Projekat realizuje Centar za razvoj i podršku CRP iz Tuzle u partnerstvu sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj – CERD iz Laktaša i Mrežom za ruralni razvoj u BiH – MRRBiH iz Istočnog Sarajeva. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u Bosni i Hercegovini 2019 – Podrška postojećim i novo-osnovanim mrežama organizacija civilnog društva u raznim oblastima.

 

 

Back To Top
X