kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

U ponedjeljak počinje prva Sedmica održivog razvoja u BiH

Brojni događaji posvećeni promociji održivog razvoja

U ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine, počinje prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, a trajat će do petka, 8. oktobra.

Konferencija za medije, na kojoj će biti predstavljeni svi događaji u sklopu Sedmice održivog razvoja, održat će se u

ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine, s početkom u 10 sati

u zgradi Ujedinjenih nacija, Zmaja od Bosne bb, u Sarajevu.

Medijima će se obratiti:

  • Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica, Ujedinjene nacije u BiH
  • Eva Gibson Smedberg, šefica razvojne saradnje, Ambasada Švedske u BiH
  • Ambasador Miloš Prica, ambasador, Ministarstvo vanjskih poslova BiH
  • Steliana Nedera, rezidentna predstavnica, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH

Svi učesnici konferencije za medije bit će dostupni i za pojedinačne izjave. Molimo predstavnike medija da budu na lokaciji u 09:30 radi uvođenja u zgradu UN-a.

Prvog dana Sedmice održivog razvoja, kroz dva događaja u hibridnom formatu će se promovirati usvojeni Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH i buduća uloga Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja. Na poslijepodnevnoj panel diskusiji će se pokrenuti dijalog o važnosti socijalne zaštite u kontekstu Ciljeva održivog razvoja u BiH.

“Razgovori budućnosti 3: Budućnost rada” održat će se u utorak, 5. oktobra, u hibridnom formatu. “Razgovori budućnosti” su niz virtualnih razgovora koje vodi UNDP-ov akceleracijski laboratorij u Bosni i Hercegovini s ciljem pružanja jedinstvenih perspektiva i rješenja za dalja razmišljanja o hitnim pitanjima našeg vremena, kao i pomoći u premišljanju svjetlije i održivije budućnosti. Ova sesija „Razgovora budućnosti“ predstavit će nove pristupe koji ponovno zamišljaju svijet rada.

Trećeg dana Sedmice održivog razvoja, 6. oktobra, održat će se konferencija „Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, također u hibridnom formatu. Cilj događaja je okupiti preduzeća i finansijske institucije kako bi razgovarali o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor i produbili razumijevanje prednosti ulaganja u zelena rješenja. Privatni sektor i finansijske institucije razgovarat će o prednostima zelene ekonomije, ali i statusu zelenih finansija u Bosni i Hercegovini.

Događaj “Budućnost obrazovanja: Univerziteti 4.0”, koji će se održati 7. oktobra, uključit će mlade ljude i studente u dijalog o novim smjerovima i alatima koje obrazovanje treba prigrliti za održivi život i rad. Ove godine glavni partneri su Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa drugim javnim univerzitetima u BiH.

Sedmica održivog razvoja zatvorit će se potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju. Ranijim dobitnicima Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2019.-2021. godine bit će ponuđeno da potpišu Deklaraciju, koja je inspirisana sličnim akcijama u Švedskoj, čime bi potvrdili svoju predanost održivom razvoju i time inspirirali druge.

Više informacija, kao i detaljnu agendu svakog od događaja, možete pronaći na sljedećem linku: https://na.eventscloud.com/website/30530/hrv/home-sdgweek2021-3/

Iskreno se nadamo da ćete nam se pridružiti i pružiti medijsku podršku događaju. Radujemo se Vašem dolasku.

Prilog – Poziv na engleskom jeziku

Izvor: https://www.mreza-mira.net/vijesti/seminari-treninzi/u-ponedjeljak-pocinje-prva-sedmica-odrzivog-razvoja-u-bih/
Back To Top
X