kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

TREĆI DAN UNUTARŠKOLSKOG TAKMIČENJA PROJEKTA „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA!“ ODABRAN TIM PREDSTAVNIK MJEŠOVITE SREDNJE ŠKOLE ZENICA

Od početka implementacije projekta „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA!“  značajan je napredak učenika učesnika trosedmične edukacije o poduzetništvu. Učenici su naučili kako procijeniti, izanalizirati, napisati poslovnu ideju, kome se obratiti za poticaj, na koji način se izboriti sa konkurencijom, kako osigurati ali i odrediti početni budžet, kako se predstaviti na tržištu, gdje plasirati proizvode/usluge, odnosno u konačnici kako napisati poslovni plan i osmisliti način da kreiraju radno mjesto sebi ali i drugima.

Razvoj i promovisanje preduzetništva predstavlja dugogodišnji strateški cilj politike zemalja članica EU i zemalja u pristupnoj fazi, a posljednjih godina sve više dobija na značaju. Kod nas se sve više govori o potrebi da se preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja implementiraju u obrazovni sistem od osnovne škole do univerziteta pa su Agencija ZEDA i Grad Zenica uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK načinili značajan korak time što su prošle godine započeli realizaciju ovog projekta upravo u školama. Za sada je projekat usmjen na učenike završnih razreda srednjih škola.

Upravo danas su učenici Mješovite srednje škole Zenica koji su učestvovali na trosedmičnoj edukaciji o poduzetništvu prezentovali komisiji svoje poslovne ideje nakon čega je odabran i tim predstavnik ove škole na Međuškolskom takmičenju projekta „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA!.

Učenici ove škole na prošlogodišnjem takmičenju koje je također održano u decembru, osvojili su treće mjesto.

Projekat podržava preduzeće „IMTEC“ d.o.o. koje se bavi prodajom i servisiranjem IT uređaja koje je sponzor nagrada za škole, dok su novčane nagrade za prva tri mjesta timova učenika, pobjednika na Međuškolskom takmičenju, obezbijedili Grad Zenica i Agencija ZEDA.

Sutra je četvrti dan Unutarškolskog takmičenja kada ćemo saznati ko je četvrti tim predstavnik na Međuškolskom takmičenju. Sretno!

Back To Top
X