kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Švedska opredijelila 560 mil EUR za podršku reformama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

Vlada Švedske je donijela odluku o novoj sedmogodišnjoj strategiji, vrijednoj 560 mil EUR, za podršku reformama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

(Foto: shutterstock.com/701059006)

Od 560 mil EUR iz fonda za strategiju za period 2021-2027, 500 miliona je namijenjeno Zapadnom Balkanu, a 60 miliona Turskoj, saopćila je Ambasada Švedske u Beogradu.

Saradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i pokrajinu Kosovo.

Nastavak saradnje sa zemljama u regionu ojačaće uslove za demokratski i inkluzivni razvoj, navodi se u saopćenju i dodaje da će Švedska novom strategijom intenzivirati napore u oblastima zaštite ljudskih prava, demokratije, vladavine prava, ravnopravnosti polova, inkluzivnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Švedska podrška će biti usmjerena i na jačanje miroljubivih i inkluzivnih društava i na “izgradnju opširnih i dugoročnih odnosa” Švedske i zemalja u regionu, piše u saopštenju.

– Razvoj u susjedstvu Evropske unije od značaja je za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi doprinijela demokratskom razvoju, sa ljudskim pravima, ravnopravnošću polova i vladavinom prava u fokusu – rekao je švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Per Ulson Frid.

Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama Zapadnog Balkana. Prema strategiji, Švedska će nastaviti da doprinosi podršci Evropske unije reformskoj agendi u zemljama Zapadnog Balkana i njihovom približavanju Uniji, navodi se u saopćenju.

 

 

Izvor: ba.ekapija.com

Back To Top
X