kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PREDSTAVNICI AGENCIJE ZEDA UČESNICI REGIONALNE KONFERENCIJE EEN MREŽE ZA JUGOISTOČNU EVROPU

Danas, 04. novembra 2021. godine, predstavnici Agencije ZEDA učestvovali su na Regionalnoj konferenciji Evropske preduzetničke mreže za Jugoistočnu Evropu koja se održala u Sarajevu. ZEDA je  članica BITNET/EEN Konzorcija Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj ove Konferencije bio je pospješiti saradnju među regionalnim partnerima i konzorcijima Evropske preduzetničke mreže, poboljšati kvalitet i kapacitet njihovih usluga, te istovremeno predstaviti FINNO-Access2Finance&Innovative online platformu. Ovaj jedinstveni digitalni alat, koji je razvijen u okviru regionalne Evropske preduzetničke mreže, dizajniran je kao podrška daljnjem jačanju malih i srednjih preduzeća u regionu, na način da se unaprijedi njihov pristup finansiranju i da se olakša njihov inovacijski proces.

Događaj je bio hibridnog karaktera, sačinjen od plenarnog dijela, prezentacije FINNO a2f platforme i dvije panel diskusije koje za svoje teme imaju regionalni inovativni ekosistem, pristup finansijama i inovacije.

Učešće na Konferenciji su uzeli visoki predstavnici relevantnih državnih i entitetskih ministarstava iz Bosne i Hercegovine, EU Direktorata za susjedstvo i proširenje (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations – DG NEAR), EU Direktorata za istraživanje i inovacije (Directorate-General for Research and Innovation of the European Commission – DG RTD), EU Direktorata za regionalni i urbani razvoj (Directorate-General for Regional and Urban Policy (DG REGIO). Tu su bili i predstavnici Evropske izvršne agencije – EISMEA (European Innovation Council and Small and Medium-sized Enterprises Executive Agency), Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (European Institute of Innovation and Technology – EIT), te predstavnici regionalnih organizacija (Vijeće za regionalnu saradnju – Regional Cooperation Council – RCC, finansijske institucije i banke, kao što su Evropski investicioni fond (European Investment Fund – EIF), Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) i Evropska investiciona banka (European Investment Bank – EIB). Učešće su uzeli i predstavnici malih i srednjih preduzeća iz Bosne i Hercegovine i predstavnici Evropske preduzetničke mreže iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, S. Makedonija) i Bosne i Hercegovine, kao domaćina.

 

 

Back To Top
X