kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

[slider][slide slide_type=”image”]http://www.zeda.ba/wp-content/uploads/2013/08/zenica4.jpg[/slide][slide slide_type=”image”]http://www.zeda.ba/wp-content/uploads/2013/04/zenica2.jpg[/slide][slide slide_type=”image”]http://www.zeda.ba/wp-content/uploads/2013/04/zenica3.jpg[/slide][slide slide_type=”image”]http://www.zeda.ba/wp-content/uploads/2013/04/zenica1.jpg[/slide][/slider]


Zenica je grad sa oko 130.000 stanovnika, smješten u dolini rijeke Bosne koja u iznimno lijepom meandru teče kroz samo središte grada. Mada je mnogi redovno poistovjećuju sa teškom industrijom, Zenica je i grad muzike, teatra, likovnog stvaralaštva i drugih raznovrsnih umjetničkih djelatnosti. Kamerni simfonijski orkestar, Bosansko narodno pozorište, Omladinski hor, Likovna galerija samo su djelić sveukupnog pulsiranja grada koji nakon teških iskušenja rata i stradanja, traži nove forme izražavanja vlastitog identiteta.

Posjetilac redovno osjeća želju svakog Zeničanina i Zeničanke da svjedoče svoj grad jezikom tolerancije i slobodoljublja. Stoljetno naslijeđe neusiljenog prožimanja različitosti kultura i vjera Zenicu čini obrascem međukulturnog dijaloga i suživota. Ove su vrijednosti zbog nenametljivosti njenih stanovnika često ostajale njen unutarnji i manje poznati kvalitet.

Zenica je grad koji na početku dvadesetprvog stoljeća nastoji odgovoriti teškim političkim i ekonomskim izazovima. Središte je regije koja je na evropskom nivou proglašena za regiju budućnosti u pogledu stranih investicija i komparativnih prednosti koje nudi. Strani partneri prepoznaju ovu vrstu otvorenosti, pa nije slučajno što se najveća strana investicija u BiH desila upravo u Zenici. Gradska uprava spremna je ponuditi više nego povoljne uslove da se ove investicije i ostvare.

Back To Top
X