kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Investicijska fondacija Impakt pokrenula istraživanje razvoja poduzetništva u BiH

Investicijska fondacija Impakt pokrenula je sveobuhvatno istraživanje o razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a fokus je na privrednim društvima i obrtima koji su osnovani u posljednje tri godine (1.1.2021.-31.12.2023. godine).

Cilj ovog istraživanja je dublje razumijevanje konteksta u kojem posluju poduzetnici, identifikacija podrške koja im je potrebna za uspostavu, razvoj i održivost biznisa te prepoznavanje sistemske infrastrukture koja može poboljšati poslovni ambijent.

Istraživanjem će se dobiti podaci o uključenosti dijaspore i uticaju međunarodnih investicija i dijaspore na lokalni ekonomski razvoj. Također, analiza će prikazati dostupnost finansijskih resursa i pristupa kapitalu za nove poslovne subjekte u Bosni i Hercegovini.

Analiza će pokazati, između ostalog, motive za osnivanje novih poslovnih subjekata, koje su administrativne prepreke i procesi prilikom osnivanja poslovnog subjekta te identificirati oblasti u kojima su potrebne reforme kako bi se olakšalo osnivanje novih firmi. Analizom ćemo pokazati i izazove s kojima se susreću poslovni subjekti prilikom pronalaženja kvalifikovanog osoblja, te identifikaciju potrebnih vještina i programa obuke i podrške za poduzetnike, kako bi se povećala njihova konkurentnost i uspjeh na tržištu.

Važno je istaknuti da je istraživanje potpuno anonimno i da će svi prikupljeni podaci biti tretirani povjerljivo, a upitnik je dostupan na linku istrazivanje. Ukoliko ste privrednik, molimo da podržite ovo istraživanje sa Vaših 5 minuta i ispunite navedenu anketu.

Back To Top
X