kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SVJETSKA, A NAŠA! NAUČNICA ELIDA NEKOVIĆ, PREDSTAVNICA BOSNE I HERCEGOVINE U ENGLESKOJ

900 + različitih priča o hobiju
…o poslu…
…o pretvaranju hobija u posao…
…o dobrim i neobičnim idejama…
…o neobičnim poslovnim planovima…
…o zahtjevnim izazovima…
…o velikim uspjesima…
…o kreativnom načinu zarade…
…o rukotvorinama za koje niste znali da postoje…
…o nagradama, pohvalama, dostignućima…
…o ljudima čije priče vrijedi napisati, čuti, ispričati i prepričati…
…o ljudima čije su priče bile inspiracija mnogima…
…o ljudima čije će priče tek inspirisati druge da započnu nešto slično…
Upravo danas vam predstavljamo još jednu priču koju vrijedi napisati, čuti, ispričati i prepričati…


Elida Neković (28) iz Sarajeva, doktor nauka iz oblasti Porous semiconductors (porozni poluprovodnici), dodiplomski (teorijska fizika) i postdiplomski studij (eksperimentalna fizika) završila je u Sarajevu na na Prirodno-matematičkom fakultetu. Stručnu praksu je odradila u Holst Centru, Eindhoven u Holandiji, a potom se uputila u Englesku u kojoj je stekla titulu doktora nauka.
-„Fiziku sam zavoljela još u srednjoj školi, u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, gdje mi je prof. Aida Agić predavala fiziku sa mnogo ljubavi i entuzijazma. Oduvijek sam maštala da budem naučni istrazivač i da radim u svjetskim laboratorijama te da stičem nova znanja i budem uspješna u svom poslu. Nanotehnologija nam nudi beskonačno mnogo opcija, ali nažalost to nije bilo moguće ostvariti u Bosni i Hercegovinu te svoje snove ostvarujem van granica. Pri kraju kombinovane stručne prakse i magistarskog rada u Holandiji, tražila sam opcije za doktorat. Aplicirala sam na prestižnom fakultetu u Birminghamu (University of Birmingham) te sam dobila ponudu u aprilu 2016-te godine, u toku drugog semestra mog magistarskog studija. Smatram da je Engleska veoma visoko rangirana u oblasti nanotehnologije te idealna prilika za mlade i entuzijastične naučnike“ – rekla je Elida koja je kada je riječ o profesionalnim dostignućima najponosnija na svoj oboreni svjetski rekord u oblasti Porozni silicij (Porous silicon). Vrijednost volumena pora (porosity/pore volume) koju je postigla je 92.3% što je najviše ikada postignuto za membrane poroznog silicijuma. Na tu temu objavila je naučni rad, te još nekoliko njih vezano za ostatak njene doktorske disertacije.
-„Ponosna sam na sebe što sam protekle 4 godine maksimalno posvetila svojoj doktorskoj disertaciji te provela veoma duge dane i vikende u laboratoriji i kancelariji. To je urodilo plodom te sam uspješno napisala rad baziran na svojim rezultatima. Radila sam i sa studentima, kao supervizor na projektima za drugu godinu dodiplomskog studija te mi je to samo proširilo vidike.Težim napredovanju u nauci te objavljivanju još naučnih radova, učešćem na još internacionalnih konferencija“ – otkrila je Elida, te nam otkrila nešto više o tezi koju je odbranila.
–“Tema mog doktorata je: „SYNTHESIS, PROCESSING AND MORPHOLOGICAL PROPERTIES OF HIGHLY POROUS SUPERCRITICALLY DRIED MESOPOROUS SILICON NANOSTRUCTURES FOR DRUG DELIVERY APPLICATIONS“, što bi u prevodu značilo “Sinteza, prerada i morfološke karakteristike visoko-porozno nadkritički sušenog mezoporoznih nanostruktura za aplikacije u dostavi lijekova”. Ovaj doktorski rad je izvršen pod mentorstvom Professor Leigh Canham i Dr Andre Kaplan te uz pomoć tehničarke Catherine Storey. Tokom posljednjih nekoliko decenija, interes za porozne poluprovodnike dramatično se povećao. Porozni silicij slučajno je otkrio 1950.-ih Uhlir iz laboratorija Bell. Od tada je pSi u fokusu višestrukih aplikacija, kao što su dostava lijekova, fotonika, senzori plina, kozmetička industrija, solarne ćelije itd. Ova teza se fokusira na proizvodnju, preradu i karakterizaciju visokoporoznih silicijskih nanostruktura s mogućom primjenom u isporuci lijekova“ – pojasnila je Elida koja se osvrnula na drugačiji život u Engleskoj kojem se prilagodila.
-„Zanimljivo je istaći da je Birmingham najmlađi grad u Evopi, sa prosjekom godina stanovništva 36. Pozitivno sam iznenađena nekim zdravim navikama koje i sama propagiram. Normalno je vidjeti dosta starije ljude kako džogiraju, voze biciklo, uživaju u prirodi. Postoje i klubovi trčanja, koje možete vidjeti u parkovima kako rade vježbe. Bila sam član kluba trčanja Univerziteta u Birmignhamu. Generalno, pozitivno me iznenadila profesionalnost Britanaca. To je jedan vrlo radan narod, kojem nije bitan vaš privatan život sve dok obavljate svoj posao regularno. Predivni su njihovi rituali ispijanja čaja, kojima sam i sama prisustvovala, tzv. „afternoon tea“. Mnogo sam proputovala Engleskom te dosta naučila o njihovoj tradiciji i kulturi“ – istakla je Elida otkrivajući da sprema postdoktorat o kojem ćemo pisati već sljedeći put.
Ponosni smo na sve mlade koji rade na sebi i koji nas na ovako divan način predstavljaju. Čestitamo Elidi i želimo puno uspjeha u daljem radu sa željom da svoje iskustvo jednog dana primijeni u Bosni i Hercegovini.

 

Back To Top
X