kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

Poljoprivrednicima na raspolaganju 650.000 KM iz budžeta Grada Zenice

U Gradskoj upravi Zenice održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati realizacije Programa utroška sredstava za poljoprivredu u 2018. godini.

“Gradska uprava je jedna od rijetkih uzimajući u obzir sve nivoe vlasti u državi, koji sufinansiraju poljoprivredu i poticaje na vrijeme isplatila sve poticaje poljoprivrednim proizvođačima za 2018. godinu. Građanima Zenice koji se bave poljoprivredom direktno za poticaje isplaćeno je 645.998,68 KM. U budžetu je bilo predviđeno 600.000 KM, ali smo ovaj iznos isplatili da bi pomogli proizvođačima malina.

Smatram da federalna i kantonalna ministarstva poljoprivrede trebaju poljoprivrednim proizvođačima pomoći u izboru djelatnosti. Grad Zenica je proizvođačima malina isplatio 312.152,00 KM i to je najveći iznos sredstava koji je isplaćen u cijeloj državi”, kazao je u uvodnom obraćanju Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik Kasumović naglasio je da je Grad Zenica u protekle dvije godine blizu 1,4 miliona KM isplatio poljoprivrednim proizvođačima, što predstavlja značajna sredstva kada se radi o poboljšanju standarda života kod stanovništva u ruralnim dijelovima grada Zenice.

U budžetu Grada Zenice za 2019. godinu predviđeno je 650.000 KM za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

Pomoćnica Gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, Amra Mehmedić je navela da je u 2018. godini, 1441 lice ostvarilo poticaj kroz Program mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje.

Promjene za Program mjera koji je u pripremi za tekuću godinu odnose se na konsultacije sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe poljoprivrednika.

Kada su u pitanju poticaji privredi, za infrastrukturne mjere u Poslovnoj zoni Zenica 1 predviđen je iznos od milion KM, čime će se stvoriti preduslovi za privlačenje i realizaciju novih investicija.

Jedna od planiranih mjera za poticaj privredi je i subvencioniranje kamatnih stopa privrednih subjekata.

Cilj Programa mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje je potaknuti što veći broj stanovnika za bavljenje poljoprivredom.

U 2018. godini, Grad Zenica obezbijedio je sredstva za poticaje u 16 oblasti poljoprivrede, među kojima su pčelarstvo, proizvodnja mlijeka, proizvodnja pilećeg mesa i konzumnih jaja, obnova stada u ovčarstvu i kozarstvu, proizvodnja krmnog bilja, žitarica, jagodičatog voća, “Zeničkog luka”, kao i refundacija troškova po osnovu doprinosa te regresiranje kamata u poljoprivredi.

Back To Top
X