kalendar

Nothing from July 3, 2020 to August 3, 2020.

skip to Main Content

Poljoprivrednicima na raspolaganju 650.000 KM iz budžeta Grada Zenice

Poljoprivrednicima Na Raspolaganju 650.000 KM Iz Budžeta Grada Zenice

U Gradskoj upravi Zenice održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati realizacije Programa utroška sredstava za poljoprivredu u 2018. godini.

“Gradska uprava je jedna od rijetkih uzimajući u obzir sve nivoe vlasti u državi, koji sufinansiraju poljoprivredu i poticaje na vrijeme isplatila sve poticaje poljoprivrednim proizvođačima za 2018. godinu. Građanima Zenice koji se bave poljoprivredom direktno za poticaje isplaćeno je 645.998,68 KM. U budžetu je bilo predviđeno 600.000 KM, ali smo ovaj iznos isplatili da bi pomogli proizvođačima malina.

Smatram da federalna i kantonalna ministarstva poljoprivrede trebaju poljoprivrednim proizvođačima pomoći u izboru djelatnosti. Grad Zenica je proizvođačima malina isplatio 312.152,00 KM i to je najveći iznos sredstava koji je isplaćen u cijeloj državi”, kazao je u uvodnom obraćanju Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik Kasumović naglasio je da je Grad Zenica u protekle dvije godine blizu 1,4 miliona KM isplatio poljoprivrednim proizvođačima, što predstavlja značajna sredstva kada se radi o poboljšanju standarda života kod stanovništva u ruralnim dijelovima grada Zenice.

U budžetu Grada Zenice za 2019. godinu predviđeno je 650.000 KM za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

Pomoćnica Gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, Amra Mehmedić je navela da je u 2018. godini, 1441 lice ostvarilo poticaj kroz Program mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje.

Promjene za Program mjera koji je u pripremi za tekuću godinu odnose se na konsultacije sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe poljoprivrednika.

Kada su u pitanju poticaji privredi, za infrastrukturne mjere u Poslovnoj zoni Zenica 1 predviđen je iznos od milion KM, čime će se stvoriti preduslovi za privlačenje i realizaciju novih investicija.

Jedna od planiranih mjera za poticaj privredi je i subvencioniranje kamatnih stopa privrednih subjekata.

Cilj Programa mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje je potaknuti što veći broj stanovnika za bavljenje poljoprivredom.

U 2018. godini, Grad Zenica obezbijedio je sredstva za poticaje u 16 oblasti poljoprivrede, među kojima su pčelarstvo, proizvodnja mlijeka, proizvodnja pilećeg mesa i konzumnih jaja, obnova stada u ovčarstvu i kozarstvu, proizvodnja krmnog bilja, žitarica, jagodičatog voća, “Zeničkog luka”, kao i refundacija troškova po osnovu doprinosa te regresiranje kamata u poljoprivredi.

Back To Top
X