kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Najava javnih poziva u okviru EU4Agri projekta

PODRŠKA EVROPSKE UNIJE ZA KONKURENTNOST POLJOPRIVREDE I RURALNI RAZVOJ U BIH

Najava javnih poziva u okviru EU4Agri projekta

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Težište projekta je na povećanju ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i podizanju nivoa znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i ostalih učesnika u lancima vrijednosti kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga, kao i poboljšanjem ekonomskih prilika u ruralnim područjima. Projekat također unapređuje politike kroz koherentan i komplementaran skup aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i podršku unapređenjima politika i regulatornih okvira.

Projekat EU4AGRI doprinosi ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja usmjerenih, između ostalog, na okončanje gladi i postizanje sigurnosti hrane te promociju inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta i dostojanstvenog rad za sve i smanjenje nejednakosti između i unutar država.

Ovdje možete pronaći Okvirni raspored poziva za podnošenje prijedloga za dodjelu finansijskih sredstava projekta EU4Agri u narednom periodu.

Izvor: http://www.poduzetna.ba/

 

Back To Top
X