kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Međunarodni fond za pomoć 2021. Očuvanje i jačanje partnerskih struktura

2020. Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke i Goethe-Institut pokrenuli su Međunarodni fond za pomoć kao odgovor na posljedice pandemije Corona virusa na kulturne organizacije u inostranstvu. Uz pomoć drugih posredničkih organizacija, Fond pomoći dao je doprinos održavanju kulturnih partnerskih struktura u inostranstvu i istovremeno jačao društvenu raznolikost i lokalni kulturni život.

Partneri konzorcija Međunarodnog fonda za pomoć dogovorili su se da će i u 2021. godini produžiti finansijsku potporu. Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke udvostručilo je srestva fonda na oko 6 miliona eura. To je omogućilo da se maksimalni iznos pojedinačnog finansiranja poveća na 30.000 eura, a razdoblje finansiranja produži na 6 mjeseci.

Goethe-Institut ponovno preuzima cijelu koordinaciju. Drugi članovi konzorcija su S. Fischer Fondacija i Robert Bosch Fondacija, koji su 2021. godine udvostručili doprinos svojih sredstva na 100.000 eura. Njemačka UNESCO komisija, Berlinski umjetnički program DAAD-a i Siemens Fondacija sudjeluju sa svojim projektima.

OPĆE INFORMACIJE

Prijave su moguće samo iz inostranstva i putem lokalnih Goethe-Instituta, Njemačkih ambasada ili partnera konzorcija Robert Bosch Fondacije ili S. Fischer Fondacije. Organizacije u zemljama EU, SAD-u ili Kanadi izuzete su iz prijave. O finasiranju odlučuje nekoliko žirija, sastavljenih od predstavnika konzorcija Međunarodnog fonda za pomoć 2021. i eksternih članova žirija sa regionalnom ekspertizom.
Prijava počinje 8. aprila 2021., a zatvara se 7. maja 2021. godine.

USLOVI ZA PRIJAVU

Organizacije koje je moguće finansirati moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

  • Doprinose zaštiti umjetničke slobode i pluralističkog društva.
  • Uspješno rade kao organizacija najmanje tri godine (ovu aktivnost moraju dokazati ​​sa dva referentna pisma civilnog društva – “Civil Society Statements”).
  • Kroz prethodnu saradnju su poznati Goethe-Institutu, Njemačkoj ambasadi/ generalnom konzulatu, S. Fischer Fondaciji ili Robert Bosch Fondaciji (ovo mora biti navedeno u dokumentu „Institutional Statement“ koje je priloženo prijavi za finansiranje kao potvrda od strane partnerskih institucija, koje podržavaju Međunarodni fond za pomoć).
  • Ograničene su u svom radu zbog posljedica izazvanih panedmijom i nemaju na raspolaganju druge izvore financiranja za perspektivni napredak.
  • Kao organizacija su u mogućnosti prihvatiti međunarodno finansiranje i garantovati upotrebu sredstava u skladu s (njemačkim) zakonom o javnoj nabavci i u skladu s antikorupcijskim standardima, te su u mogućnosti iste kontinuirano i dokazivati.
  • Nisu u stečajnom postupku odnosno nije pokrenut stečajni postupak protiv njih .
  • Imaju sjedište izvan EU-a, SAD-a i Kanade.

KAKO APLICIRATI

Ukoliko želite da aplicirate na Međunarodni fond za pomoć 2021. molimo Vas da se javite Međunarodnom fondu za pomoć:
hilfsfonds2021@goethe.de

 

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X