kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Inovativnim poslovnim subjektima dostupno još 750.000 EUR bespovratnih sredstava

Inovativnim poslovnim subjektima dostupno još 750.000 EUR bespovratnih sredstava

Peti javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas. Inicijalna sredstva u iznosu od 750.000 EUR namijenjena su zrelim privrednim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startup-ima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.
Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednim subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR. Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.
Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.
Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba. Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba biće uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mail-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 24. mart/ožujak 2020. godine do 16:00 sati.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change – C2C koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (РАРС). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.
U okviru prethodna 4 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda prijavila su se 2.074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika granta, a ukupna vrijednost dodijeljenih grant sredstava je 2.500.866 EUR. U toku je potpisivanje ugovora sa još 38 korisnika kojima će biti dodijeljeno oko 844.000 EUR bespovratnih sredstava.

Za više informacija kontakt:
Sanela Dževlan, Projekt menadžer
Telefon: 062 992 638
Email: sanela@serda.ba

Daliborka Gavrilović Kujundžić, RARS
Telefon: 066 704 914
Email: daliborka.kujundzic@rars-msp.org

Back To Top
X